Pasta Bolognese - den italienske modersausen

Middag

pasta-bolognese

Bolognese kan for mange virke som kjedelige greier. Her på berget bruker vi jo begrepet kjøttsaus som for mange består av kjøttdeig, tomatpure, vann og pizzakrydder. Men forsøker du denne oppskriften så lover jeg deg at du vil få nytt syn på denne italienske klassikeren for dette er modersausen som smaker slik den skal. I Italia bruker mange kaninkjøtt men her benyttes det kjøttdeig da de fleste ikke går ut og skyter en kanin før middag. Forsøk å få tak i fersk kjøttdeig for det gir best smak. I Bologna, som er denne sausens hjemsted bruker mange også litt melk i sausen mot slutten av koketiden for å gjøre den mer kremete men det er en såpass lokal tradisjon at det varierer fra en landsby til en annen eller fra bydel til bydel. Når det gjelder pasta så bruk vanlig spaghetti, tagliatelle eller pappardelle. Denne sausen danner også grunnlag for en fabelaktig lasagne.

Ingredienser

gir omlag seks porsjoner saus:

150 gr tykt bacon, lardons eller pancetta

tre medium store løk

tre store gulrøtter

fire fedd hvitløk

tre stilker frisk selleri

500 gr ferskmalt kjøttdeig

en spiseskje tørket oregano

en spiseskje tørket basilikum

en teskje tørket timian

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje tomatpurè

en spiseskje rødvinseddik

et laurbærblad

to bokser (800 gr.) knuste tomater, gjerne San Marzano

en klype sukker

en dl oksekraft eller grønnsakskraft

——

ferskrevet parmesanost & friske basilikumblader

125 gr spaghetti, papardelle eller tagliatelle pr pers.

Finn frem en dyp panne og klipp opp baconet i biter, brun det i pannen med litt smør, ta det ut og legg det til side men behold fettet i pannen. Tilsett løk, gulrøtter og hvitløk (riv alt dette på et råkostjern) og hakket selleri. La det falle sammen og bli mykt men ikke la det ta farge. Endel vann vil komme ut av grønnsakene på dette tidspunktet. Bruk en sleiv og press vannet ut av grønnsakene så de koker ned og reduseres. Skyv grønnsakene til side og tilsett litt smør i midten av pannen, brun kjøttdeigen og vend alt godt sammen.

Tilsett oregano, basilikum, timian og noen gode tak grovmalt pepper. Lag en grop i midten av pannen og fres tomatpureen i ett minutt og vend dette inn i kjøttet og grønnsakene. Hell over de knuste tomatene, en klype sukker, rødvinseddik, legg i laurbærbladet og hell på kraften. Ha baconet tilbake i pannen og vend det inn.

La sausen småputre under lokk i en et par timer, plukk ut laurbærbladet og smak til sausen med havsalt og pepper om nødvendig. Server sausen over nykokt pasta med et dryss nyrevet parmesan og frisk basilikum. Sausen kan med fordel lages flere timer før servering eller dagen før den skal serveres. Den kan også fryses.