New York Strip Steak Carmen

Middag

ny-strip-steak

Carmen Quagliata er sjefskokk på Union Square Cafè i New York. Det er ikke en prangende restaurant men det er allikevel en skatt såvidt bortgjemt i en sidegate rett ved det store grønnsaksmarkedet på Union Square. Dette er ikke noen turistfelle men snarere et sted der du treffer lokalbefolkningen og en god del celebriteter som bor i byen. Jeg nøt min varme toddy mens jeg ventet på bordet og ble sittende og snakke med en veldig hyggelig dame som overhørte at jeg var norsk, da kom hun bort til meg og slo seg liksågodt ned. Først når hun hadde gått gjorde bartenderen meg oppmerksom på at jeg hadde snakket med en av Upper East Sides store sosietetskvinner. Nuvel, hun var meget hyggelig. Her kommer det oppskrift på en av de mest populære rettene på denne cafeen, deres New York Strip Steak med spinat og karamellisert løk. På menyen kan du velge mellom pommes frites eller potetmos smaksatt med hvitløk og persille til maten. Carmens spesialitet er potetmos smaksatt med kokt beinmarg.

Ingredienser

to stykker beste kvalitet entrecôte på ca. 200-250 gr hver

vanlig olivenolje til pensling

havsalt og sort pepper etter smak

karamelliserte løk:

seks til ti sjalottløk

smør til steking

en spiseskje lys brunt sukker

havsalt og sort pepper etter smak

250 gr baby eller vanlig spinat

en god håndfull hakket persille

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje smør

extra virgin olivenolje

en liten håndfull ristede pinjekjerner eller andre nøtter

Finn frem en grillpanne og sett den på god varme. Gni inn biffene med olivenolje og krydre de med salt og pepper. For å få de fine stripene på kjøttet bør du legge noe tungt oppå biffene mens de steker, jeg pakker inn en murstein i tre lag aluminiumsfolie og bruker den som presse. Gi biffene tre til fem minutter på hver side- men før du legger de tilbake i grillpannen så legg de slik at stripene nå danner et kryssmønster. Stek de i ca. tre til fire minutter til før de legges over på en ildfast tallerken og settes i ovnen på ca. 125 °C for å holde de varme.

Varm opp smør og olje i en panne og legg i hele skrelte sjalottløk, dryss over sukkeret og la løken bli mør og sukkeret langsomt karamelliseres. Slå alt over biffene i ovnen.

Forvelle spinaten raskt i kokende vann tilsatt smør og la den renne godt av seg, spre den utover på kjøkkenpapir og krydre den lett med havsalt og pepper. Anrett spinaten og legg på biffene, topp med sjalottløkene og øs saften fra biffpannen over rett før servering sammen med potetene og dryss på nøttene til slutt.