Nabe- japansk vinterfavoritt (hotpot)

Middag

nabe

"Nabe" betyr egentlig kokekar, men har på grunn av sin enorme popularitet blitt navnet på en hel rett. Dette er uten tvil en rett som japanerne elsker og verdsetter og det er også en sosial rett. Man setter gryten midt på bordet (ofte med en varmeplate under) og hver og en plukker ut det de vil ha og øser den varme kraften over til slutt før men mumser i vei. Denne oppskriften kalles Motsu-nabe , det er en forholdsvis ny variant som ble populær etter siste verdenskrig. Opprinnelig ble den kokt på innvoller av gris og okse men i dag lages den for det meste med fileter av kjøtt slik vi gjør her. Nabe handler mye om kraft og man bruker tang, miso, dashi , kombu og bonito i tilegg til soya, sukker, mirin og sake. Man koker også kraft på ben enten det er fra okse, svin, fisk eller kylling. 

Ingredienser

kraften:

en liter god oksekraft

to dl misokraft eller dashi

tre til fire spiseskjeer lys soyasaus

tre spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer mirin (søt risvin)

en halv dl sake (risbrennevin)

havsalt etter smak

----

en liten kinakål eller napakål

en stor gulrot i tynne skiver

fire-fem shitake- eller champignion

100 gr bambusskudd

100 gr vannkastanjer

fem-seks vårløk

175 gr oksefilet i løvtynne skiver

175 gr svinefilet i løvtynne skiver

100 gr udonnudler

Tilsett alle ingrediensene til kraften i en romslig gryte og kok opp så sukkeret løser seg opp og alholkolen koker vekk. Sak til og juster med soya og sukker om nødvendig for å få en god balanse mellom salt og søtt.

Skjær opp alt kjøttet i løvtynne skiver og stek det lett i en liten panne med litt smør eller olje og legg det til side. Nå kan du begynne med grønnsakene. Del kålen i to og skjær ut den grove midtstilken. Den denne i tynnere skiver godt på skrå og kutt resten av kålen i grove stimler på omlag tre cm. Kutt vårløken opp på skrå i centimetertykke skiver og legg det nedi kraften sammen med tynne skiver av gulrot, bambusskudd og hele vannkastanjer. Kutt stilkene av soppen og skjær et lite kryss i toppen for et fint mønster men behold de hele.  Legg i kjøttet og la det hele koke godt i omlag ti minutter før du sjekker at kålen og gulrøttene er møre.

Nudlene kokes for seg selv og legges oppi rett før servering. Soyasaus og chiliflak settes på bordet for de som vil justere smaken og få et lite chilikick.