Melting Hearts Enchiladas - Tajin NYC

Middag

Denne oppskriften har jeg fått fra en fast leser jeg har i New York. Han bor i Greenwich, ikke mange kvartalene fra en mexicansk restaurant som heter Tajin. Det er et tradisjoelt familiedrevet sted med autentiske retter, og de er svært kjente for sin meget gode grovmoste guacamole og påfølgende sterke enchiladas. Juster chilinivået om du ikke liker det veldig sterkt for dette er mexicansk mat som sparker litt. Foruten fersk guacamole serveres retten med varme maischips, rømme og syltet rødløk. 

Ingredienser

nok til fire m/tilbehør

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

en spiseskje smør og vanlig olivenolje til steking

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

en snau teskje chilipulver

en teskje malt spisskumin

en teskje malt koriander

en god teskje mexicansk oregano

havsalt og sort pepper etter smak

en finhakket frisk chili

en boks (400 gr) grovhakkede tomater

en dl vann (skyll ut av boksen)

en dl maiskorn

en boks (400 gr) røde bønner, brune bønner eller pintobønner

åtte maistortillas

150 gr revet ost (bland gjerne flere typer)

frisk hakket koriander

----

enchiladasaus:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

en teskje chilipulver eller mer etter smak

en halv teskje malt spisskumin og en halv teskje hvitløkspulver

omlag fire dl oksekraft

havsalt og sort pepper etter smak

Begynn med å lage kjøttfyllet. Varm smør og olje i en vid dyp panne så du har plass til alt som skal i. Brun kjøttdeigen godt og tilsett finhakket løk og hvitløk når den begynner å bli ferdigstekt. Når løken er myk og blank tilsetter du hvitløk & chili og har det frese med i noen få minutter. Tilsett alle krydderiene og ha det steke litt før du heller på tomater og vann. Kok opp og tilsett litt havsalt og pepper. Etter noen minutter heller du i bønner og mais og lar alt koke sammen i noen minutter inntil du har en fyldig saus som ikke er for rennende. Sett fyllet til side for lett avkjøling.

Smør en ildfast form med litt smør, riv osten og sett ovnen på 180 °C. Nå kan du begynne med sausen. Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemelet. La det koke opp og pisk godt så massen ikke svir seg. Tilsett alle krydderiene og la de steke med i et minutts tid før du sper ut med varm kraft litt etter litt. Når alt er spedd ut lar du sausen koke i fem minutter og pisker innimellom. Smak til med havsalt og pepper. Sett den til side.

Stek tortillasene raskt i tørr panne så de mykner og fordel kjøttfyllet på dem. Rull sammen og legg de tett i tett i formen. Om formen er for stor kan du støtte de opp med litt aluminiumsfolie. Hell over sausen, dryss på rikelig med ost og gratiner de i ovnen i omlag tjue til tretti minutter eller til osten er gyllen og boblete.

Serveres rett fra ovnen med ønsket tilbehør.