Matador-menyen hos bankdirektør Varnæs

Middag

matadorkylling

Den danske dramaserien Matador som handlet om livet i den lille byen Korsbæk tømte gatene for folk i hele Danmark da den gikk i årene 1979-81 og den dag i dag er det fortsatt Danmarks Radios aller største publikumssuksess. Denne menyen ble servert gjestene hos bankdirekør Varnæs i en av de tidligere episodene. Helstekt kylling og kylling generelt var særlig fin mat på denne tiden og beholdt sin status som fin selskapsmat helt opptil vår egen tid. 

Ingredienser

aspargessuppe:

en bunt grønne eller hvite asparges

en halv liter god kyllingkraft

et laurbærblad

en klype tørket timian

en halv dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

——

smørristet fugl med nypoteter og erter:

en hel kylling (800-1000 gr råvekt)

100 gr smeltet smør

halvannen paprikapulver

havsalt og sort pepper etter smak

frisk timian etter smak

——

500 gr nypoteter eller vinterpoteter i grove terninger

fire spiseskjeer solsikkeolje

havsalt etter smak

200 gr grønne erter

kokende vann

——

Savarinkake Laura

Bak savarinen etter oppskriften og dynk den med likør eller fruktsaft men ikke legg opp frukten før den skal serveres.

Begynn med kyllingen siden den tar lengst tid. Sett ovnen på 175 °C og skyll den rå tinte kyllingen under rikelig med kaldt vann og tørk den godt med kjøkkenpapir. Smelt smøret og rør inn paprikaen.

Pensle hele kyllingen grundig med smøret og pass på at du kommer til under lårene og vingene. Legg kyllingen i en liten langpanne, krydre med salt og pepper og legg på frisk timian og stek den i en time. Etter et kvarter legger du inn potetene som du har gnidd inn med litt olje og drysset med salt. La de bake seg ferdige sammen med kyllingen i omlag en time til på 175 °C. Mens kyllingen hviler litt etter steking dropper du ertene i lettsaltet fosskokende vann og lar de koke i noen ganske få minutter.

Aspargessuppe
Aspargessuppe

Mens kyllingen og potetene er i ovnen lager du aspargessuppen. Bruk en potetskreller og skrell aspargesene. Knekk av den harde enden og kast disse (disse smaker treent og seigt og er helt ubrukelige) og skjær av tuppen på aspargesene.

Kok opp kyllingkraften og tilsett timian og laurbærbladet. Tilsett aspargestoppene og la de koke i omlag ett minutt, ta de ut av kraften med en hullsleiv og legg de i iskaldt vann i noen få minutter. La de renne godt av seg (dette gjør du for at de skal beholde fargen) og legg de til side. Kok aspargesstilkene i kraften til de er helt møre, ca. 3-4 minutter og fisk de opp av kjelen. Ta også ut laurbærbladet og kast dette. Hell suppen i en blender eller bruk en stavmikser og kjør den til en glatt suppe. Hell så suppen tilbake i kjelen.

Smelt en klatt smør i en liten panne og tilsett aspargestoppene, stek de lett gylne i noen få minutter. Varm opp suppen på nytt og tilsett fløten før du smaker den til med salt og pepper rett før servering.

Anrett frukten i savarinen og pisk kremen rett før servering av desserten.