Marie Antoinettes siste suppe

Middag

marie-antoinette-suppe

Marie Antoinette satt fengslet på ulike steder fra 1789 og frem til 1793 da hun ble henrettet. I løpet av denne tiden ble hun holdt fanget under svært varierende forhold men tiden etter henrettelsen av hennes mann Louis XIV var spesielt ille med tanke på at hun nå var enke og så flere av sine nærmeste venner bli henrettet. I enkelte tilfeller ble hodene av de henrettede plassert på lange staker og paradert foran cellevinduet hennes. Uansett, i det franske nasjonalarkivet finnes det en liten notis om at en av kokkene laget en egen suppe til Dronningen før hun skulle bli paradert bakbundet på en kjerrevogn gjennom gatene og bort til Place de la Concorde. På denne tiden spiste hun nesten ikke, noen skjeer med utvannet buljong var det eneste og litt brød. Suppen er beskrevet som en kyllingsuppe med vermichelli, litt grønnsaker, noen erter og et kokt egg. Noen grundigere beskrivelse finnes ikke i den originale teksten så jeg har gjenskapt suppen basert på det man kunne tenke seg at fantes på markedene på denne tiden av året.

Ingredienser

suppe for to:

åtte dl god kyllingkraft

smør og vanlig olivenolje til steking

en liten finhakket løk

tre fedd hvitløk

et laurbærblad

en spiseskje friske timianblader eller en halv teskje tørket timian

to gulrøtter i små terninger

en finhakket kyllingbrystfilet

150 gr kinesiske eggnudler eller japanske udon

100 gr grønne erter

to hardkokte egg

havsalt og sort pepper etter smak

Varm opp smør og olje og fres løk, hvitløk, selleri og gulrøtter mykt og blankt. Om du bruker tørket timian kan du ha den i nå. Hell på kraften og legg i laurbærbladet og krydre med pepper og litt salt om ikke kraften er salt nok. La kraften koke godt inntil grønnsakene er møre.

Mens kraften koker kan du koke eggene, veie opp erter og nudler og hakke kyllingkjøttet.

Ha i kjøttet og la det trekke i suppen i fem minutters tid. Tilsett deretter nudlene, timianbladene og ertene og la de bli ferdige. Garner suppen med persille og egg og server den i dype kopper sammen med en bit godt brød.