Makaronigrateng fra Bistro Campagne

Middag

makaronigrateng

Gratinert makaroni kommer i alle slags former og smaker. I USA har de sin infamøse Mac & Cheese som helt enkelt er makaroni drunknet i ostesaus med enda mer ost på toppen. Den kjøpes ofte som halvfabrikata. Mens andre steder brukes det mer ferske råvarer og dette er en fransk variant med ferske tomater og urter. I Frankrike er dette typisk bistromat og den serveres som oftest med en enkel blandet salat, en liten brødbit og et godt glass vin.

Ingredienser

to spiseskjeer vanlig olivenolje

to fedd revet hvitløk

en finhakket løk

seks til åtte medium store plommetomater

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

en spiseskje friske timianblader

en spiseskje friske oreganoblader

en klype frisk hakket rosmarin eller tørket

en kvart dl vann

en teskje rød- eller hvitvinseddik

500 gr kylling- eller oksekjøttdeig

100 gr bacon i terninger

smør til steking

250 gr makaroni (gjerne fullkorn)

75 gr revet gruyereost eller parmesan

Kok makaronien etter anvisning på pakken og la den renne godt av seg i et dørslag. Miks inn en spiseskje olivenolje for å smøre den litt og krydre godt med salt og pepper. Sett den til side.

Varm litt olivenolje i en dyp panne og stek baconet gyllent og sprøtt, ta det ut av pannen og brun kjøttdeigen i baconfettet som er i pannen. Ta det ut av pannen og legg det til side med baconet.

Ha litt mer olje i pannen og fres løk og revet hvitløk mykt og blankt. Tilsett tomatene i biter sammen med vannet og kok opp. Krydre med salt, pepper, sukker, eddik og de friske og tørkede urtene. Skru ned temperaturen. La sausen småkoke i 10-12 minutter og tilsett kjøttet og baconet tilbake i pannen og vend alt lett sammen. Bland til slutt inn makaronien. Smak om du trenger å tilsette mer salt eller pepper.

Sett ovnen på 210 °C og smør en ildfast form med litt smør. Hell i makaroniblandingen og dryss på revet ost til slutt. Ha gjerne litt tørket oregano og timian på toppen av osten. Gratiner formen i ovnen i 20-25 minutter og la den hvile i ca. 5 minutter før servering.