Libanesisk kjøttgryte :: Yakhnet Batata

Middag

Kjøtt & poteter, det er noe veldig komfortabelt med disse to ingrediensene og den skandinaviske vinteren er lang og kald. Vi trenger varmende mat som dette her i nord og denne libanesiske gryten er midt i blinken for oss. Du finner varianter av denne i hele den arabiske verden og det er krydderblandingen Bokharat som gir den gode smaken. Den ref, også ofte til som arabisk 7 spice og har naturligvis regionale varianter. 

Ingredienser

gir fire porsjoner:

400-500 gr karbonadedeig

800 gr poteter

tre fedd hakket hvitløk

en finhakket løk

tre spiseskjeer smør eller ghee

en spiseskje tomatpurè

en håndfull frisk hakket koriander

en teskje havsalt

fire dl kokende vann

en spiseskje oksefond

en halv teskje hver av følgende malte krydderier: sort pepper, paprika, spisskumin, nellik, muskat, kanel og kardemomme (bokharat)

----

libanesisk ris pilaf

hakket frisk koriander og ristede pinjekjerner til garnering

Varm smøret i en dyp panne og tilsett kjøttet. Hakk det godt opp og tilsett løken etter noen minutter sammen med alle de malte krydderiene og havsalt. Tilsett hvitløken helt til slutt og sett pannen til side. Skrell og kutt potetene i skiver og kok opp vannet. Rør ut oksefond og tomatpurè i det varme vannet og sett det til side. 

Legg kjøttblandingen over på en tallerkeen og legg et lag med potetskiver i bunnen av pannen, legg deretter kjøtt og poteter lagvis til alt er brukt opp og hell over den varme kraften. Kok opp og sett på lokk og la gryten koke i omlag 30 minutter eller til potetene er helt møre og væsken er redusert. 

Mens gryten koker forbereder du risen og garnityret så alt er klart samtidig.