Landkylling «Winter Awaits Us»

Middag

Dette er en kyllingoppskrift med en lang historie bak seg. De første variantene på denne retten nådde kokebøkene allerede tidlig på 1600-tallet og har stadig gjennomgått forandringer. Denne oppskriften er fra en engelsk kokebok utgitt på midten av 1700-tallet og er en typisk rett for overgangen mellom høst og vinter. Husk å fryse ned den gode kraften som blir til overs så du kan lage kyllingsuppe senere. 

Ingredienser

en stor økologisk landkylling på halvannen til to kilo i råvekt

fem spiseskjeer vanlig olivenolje eller hvitløksolje

en dl hvitvin eller tørr hvit vermut

tre store gulrøtter

tre stilker selleri

to løk i skiver

tre laurbærblader

stilker fra en bunt bladpersille

finknust havsalt etter smak

rosepepperkorn eller sort pepper etter smak

kokende vann

frisk hakket persille til garnering

basmatiris eller brun ris til servering

Skyll kyllingen i rennende kaldt vann og tørk den godt med kjøkkenpapir. Finn frem en dyp panne eller en gryte som er stor nok til å romme kyllingen. Varm oljen og legg den i med brystsiden ned. La den få en fin gyllen brunfarge før du snur den og lar den brune seg noe på undersiden.

Hell på vin eller vermut, kok opp, og la den redusere seg litt. Legg i store biter av gulrøtter og selleri sammen med skiver av løk og persillekvister. Dryss på havsalt og rosepepper. Hell på vann så det dekker grønnsakene og et stykke opp på kyllingen. Legg i laurbærbladene, kok opp, sett på lokket og la den småkoke i omlag halvannen time.

Skru av varmen og la kyllingen hvile i kraften i omlag tjue minutter. I løpet av denne tiden kan du koke risen som skal serveres til. Ta kyllingen ut av kraften og bruk kniv & gaffel til å skjære den opp i biter. Legg ris i bunnen av en dyp tallerken, legg på kylling og øs deretter over varm kraft og grønnsaker. Server med et dryss frisk hakket persille.