Kyllingspyd Satay med peanøttsaus

Middag

kyllingsatay

Denne oppskriften kommer fra den norske mesterkokken Bent Stiansen og kan bare beskrives som knallgod. Her er alle elementene med for at du virkelig skal få smaken av satay. Det er Indonesia som oftest forbindes med denne retten men det er bare et av landene hvor denne retten er utbredt. Du finner dette bla. i Kambodsja, Malaysia, Filippinene  Singapore, Brunei og Thailand. Selvsagt med regionale varianter. I Nederland som tidligere var Indonesias koloniherrer er det også veldig populær mat.

Ingredienser

600 gr strimlet kylling

trespyd

marinade:

en dl Ketjap Manis (søt soyasaus)

en spiseskje Sambal Olek (chilipasta)

to spiseskjeer solsikkeolje

en spiseskje sesamolje

en spiseskje revet frisk ingefær

to spiseskjeer frisk hakket koriander

et fedd revet hvitløk

peanøttsaus:

175 gr grovt peanøttsmør

halvannen dl kokende vann

resten av marinaden fra kyllingen

Legg trespydene i vann i minst tre timer, dette er så de ikke skal ta fyr under grillingen. Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden. Du kan bruke bolle & visp eller kjøre alt i en blender eller med en stavmikser.

Skjær kyllingfileten i brede strinler og tre de på spydene. Legg de på en flat tallerken og pensle de godt på begge sider med marinaden. La de hvile mens du varmer opp pannen og lager sausen. Ha peanøttsmøret i en bolle, tilsett kokende vann pisk det sammen før du har i resten av mariaden. Pisk alt godt opp til du får en jevn saus.

Grill kyllingen fem til syv minutter på hver side på grillen eller bruk en grillpanne. Server med peanøttsaus, dampet ris og gjerne litt mangosalsa eller denne friske thaiagurksalaten. Topp gjerne retten med litt ekstra hakket koriander eller thaibasilikum (søt basilikum).