Kylling med dirty rice og bønnestuing

Middag

dirty-rice

Tradisjonelt rett skal denne retten inneholde kyllinginnvoller for å gi den et brunlig skittent preg men i USA har det etterhvert blitt mer og mer vanlig å bruke soyasaus for å gi risen den brune fargen. Jeg er ingen stor fan av innvoller så jeg foretrekker denne varianten. Dette er nydelig til kylling eller svinekjøtt (som på bildet) og server gjerne sterk chilisaus av typen Cholula eller Sriracha.

Ingredienser

tre dl basmati eller annen langkornet ris

seks dl kyllingkraft

fire fedd revet hvitløk

en finhakket løk

en finhakket grønn eller rød paprika

en boks avrente og skylte røde kidneybønner (kan sløyfes hvis du lager bønnestuing til)

en liten boks avrente og skylte maiskorn

to teskjeer tørket timian

tre laurbærblader

en halv teskje chilipulver

lys soyasaus etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

en finsnittet vårløk

——

bønnestuing:

to bokser brune bønner

en dl vann

en teskje malt spisskumin

en teskje paprikapulver

en halv teskje malt koriander

en klype havsalt

en klype chilipulver

sort pepper

en spiseskje friskpresset limejuice

——

fire rå kyllinglår eller kyllingfileter

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en teskje paprikapulver

en halv teskje tørket timian

Sett ovnen på 200 °C og gni inn kyllingen med en blanding av olivenolje, paprika og timian. Legg de i en langpanne med skinnsiden ned og gi de en halvtime i ovnen, snu dem og gi de en halvtime til med skinnsiden opp. Mens kyllingen er i ovnen begynner du med risen.

Kok opp kyllingbuljongen og tilsett risen. Koketiden på risen avhenger av hvilken type ris du bruker, men de fleste har en koketid på vel 20-30 minutter. La risen dampe godt av seg så du får vekk all overflødig væske.

Mens risen koker varmer du litt olje i en dyp panne og freser hvitløk, løk og paprika. Tilsett, pepper, timian, laurbærblad og chilipulver og la alt stå på svak varme i ca. 15 minutter. Tipp inn risen og vend den inn. Tilsett soya for smak og for å gi risen en brun farge. Vend deretter inn bønner og maiskorn og la alt bli gjennomvarmt. Dryss over vårløk rett før servering.

Til bønnestuingen koker du opp vann og har i bønnene og krydderne. Etterhvert som væsken koker inn moser du ca. halvparten av bønnene med en sleiv og tar resten være hele. Når all væsken er fordampet smaker du til med limejuice, salt og pepper så er stuingen klar til servering.

For variasjon kan du steke svinefilet i stedet for å lage kyllingen, gni den inn med de samme ingrediensene du ville brukt til kyllingen og stek den gyllen i pannen eller legg den på grillen.