Kylling Karage. japansk “tang” kylling

Middag

karage

Ta det helt med ro, dette er ikke en oppskrift på stekt tang men karage betyr tang på japansk. Dette er rett og slett deilig stekt kylling som spises på tradisjonelt vis med nudler og en salat til og restene går i neste dags lunsjboks (bento). Teknikken med å dobbelfritere kjenner man igjen fra Belgia der man gjør det med sine tradisjonelle pommes frites. Det er en liten ekstra prosess men det er så absolutt verdt de ekstra minuttene det tar. Til denne retten synes jeg isbergsalat med persille og juliennekuttet eple og gulrot passer godt til. Jeg setter også gjerne frem chilisaus og soyasaus pisket med litt lime og brunt sukker som en liten dip til. 

Ingredienser

400 gr lårkjøtt av kylling i jevne terninger

en teskje lys soyasaus

en teskje sake (risbrennevin)

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje revet frisk ingefær

en teskje revet fersk hvitløk

en halv teskje sesamolje

et sammenpisket egg

omlag tre spiseskjeer potetmel

olje til steking (solsikke- eller rapsolje er fint)

Legg kyllingstykkene på en fjøl med skinnsiden opp og prikk hull i skinnet med en liten knic, dette gjør du for at krydderiene skal trekker bedre inn i kjøttet. Kutt det deretter i passende jevnt store terninger og legg de over i en bolle. Tilsett soya, sake, havsalt, pepper, ingefær og hvitløk og avslutt med sesamolje. Bruk hendene og gni marinaden inn i kjøtt så du ser at det ikke er noe særlig væske igjen i bunnen av bollen. Jobb litt grundig med dette siden det er viktig for smaken. Bruk gjerne plasthansker.

Dekk bollen med plast og la den hvile kaldt i en halvtime.

Pisk sammen egget i en liten bolle og tilsett litt og litt over kyllingen mens du masserer inn egget i kjøttet. Hvis egget er stort er det mulig du ikke trenger alt. Tilsett deretter potetmelet og gni dette godt inn på samme måte som du gjorde med egget. 

Varm opp oljen til 160 °C og legg kyllingen forsiktig nedi oljen. Det skal koke lett rundt bitene etter en liten stund. Ikke rør dem før du ser at paneringen har blitt noenlunde sprø. Snu de å la de få jevn lys farge. Fisk de ut og la de renne av seg på en rist med kjøkkenpapir. Varm opp oljen til 180 °C og legg bitene nedi oljen på nytt. La de få en gyllen farge og fisk de deretter ut på nytt. Legg de opp på fat sammen med grønnsakene du liker og server de med udon eller dampet sushiris.