Krydderkotelett med nykål og auberginepurè

Middag

Fennikel og koriander er to varme krydderier som er utmerket til svinekjøtt og ved å bruke hele frø som først ristes og knuses får du ut all smak og aroma. For mange er ikke koteletter særlig spennende og mange synes de er vanskelige å steke og at uansett hva de gjør så blir det bare tørt. Hemmeligheten er lav varme og at de snus ofte, det skal ikke mer til... eller vent litt, jo - behold fettranden på under steking og skjær den heller vekk på tallerkenen når du spiser. Fettranden bridrar nemlig til å beholde kjøttet saftig, men mange som har lest litt for mange kostholdsblogger kutter den vekk så fort de kan. Husk at svinekjøtt er naturlig magert. 

Ingredienser

middag for to: 

to svinekoteletter med fettrand

en spiseskje hele korianderfrø

en spiseskje fennikelfrø

havsalt og sort pepper

en spiseskje smør og en spiseskje nøytral olje til steking

----

et lite hode fersk nykål eller sommerkål

----

en aubergine eller en liten kålrot

to knuste fedd hvitløk

en spiseskje smør

en dl mild kyllingkraft (om du bruker kålrot trenger du en halvliter)

Rist krydderfrøene i en tørr panne inntil de begynner å lukte godt, ha de over i en morter eller en krydderkvern og knus de godt. Kutt snitt i kotelettenes fettrand og gni de godt inn med kryderiene. Avslutt med pepper, havsalt har du ikke på før etter at de er stekt.

Om du skal bruke aubergine kutter du den i små terninger som du først freser i litt smør og koker den i ti minutter i kyllingkraft og knust hvitløk med lokket på, deretter med lokket av inntil all væske er kokt vekk og kjører den til en fin pure. Smak til med havsalt og pepper. Bruker du kålrot deler du den i terninger på samme måte men med mer kraft og som du heller av etter koking. 

Nykålen dampes mør i en stor kjele med lokk og med lite vann. Kunn omlag 10 cm. oppå kanten av kjelen. Ha gjerne litt smør i vannet og dryss på litt havsalt etter koking.

Varm litt smør og olje i en jernpanne og stek kotelettene pent brune ved middels varme i omlag fem minutter på hver side. Sjekk at de er gjennomstekte med en liten kniv og dryss deretter på litt havsalt.