Kremete blomkålgrateng med laks

Middag

Enkel og nydelig blomkålgrateng med en smakfull saus er godt som hverdagsmiddag. Hvis du har litt kalde rester av fisk er det helt perfekt å bruke i denne retten. Oppskriften er min egen.

Ingredienser

en stor blomkål i små buketter

75 gr tykk rørpasta (feks. rigatoni)

50 gr smør og litt ekstra til å smøre formen med

50 gr hvetemel

4 1/2 dl helmelk

to eggeplommer

en kvart og opptil en halv teskje Colmans sennep

noen dråper Worechestershiresaus

havsalt og sort pepper etter smak

175 gr kokt laks lett flaket opp

75 gr revet Cheddar

Sett ovnen på 200 °C og smør en ildfast form med litt smør. Dropp blomkålbukettene i lettsaltet fosskokende vann og la de få koke i 3-4 minutter. Fisk de ut av vannet med en hullsleiv og legg de i den smurte formen og ha pastaen i kokevannet. Legg den innimellom blomkålen når den er ferdig. Posjer deretter fisken i noen få minutter, ikke la den bli helt ferdig, den blir ferdig i den varme sausen.

Ha smør og hvetemel i en kjele over medium varme så smøret smelter og pisk godt, la massen bli lett gyllen. Ta kjelen av platen og pisk inn melken litt etter litt så du får en glatt saus. Sett kjelen tilbake på platen og la sausen koke ti minutter under kontinuerlig pisking så den rå melsmaken forsvinner. Ta kjelen av platen og pisk inn eggeplommer, Worchestershiresaus og sennep. Smak til sausen med havsalt og pepper og tilsett så fisken. Vend den lett inn.

Hell sausen over blomkålen og pastaen og topp med osten. Stek gratengen i omlag tjue minutter til osten har fått gylne flekker og server den straks. Dryss gjerne over litt hakket persille.