Laks-teriyaki & sobasalat

Middag

teriyakilaks-sobasalat

Japanerne elsker fisk og de er ville etter norsk laks. Det finnes ferdig teriyakisaus men i Japan blander man den selv siden men stort sett alltid har ingrediensene i skapet. Den lille twisten her er lønnesirup som fungerer svært godt. Sobanudler er tynne nudler laget av bokhvete og de har en nydelig nøtteaktig smak. Jeg liker og flake opp fisken i store biter over nudlene og dekorerer gjerne litt ekstra med feks. reddiker i skiver og furikake. 

Ingredienser

middag for to:

450-500 gr fersk økologisk laks u/skinn og bein

havsalt og sort pepper etter smak

et stort fedd skivet hvitløk

en bit frisk skivet ingefær

tre spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje mirin (søt japansk risvin)

en spiseskje 100% lønnesirup eller agavesirup

litt vanlig olivenolje

----

250 gr sobanudler

en god håndfull friske sukkererter

en stor gulrot

150 gr renset grønnkål

havsalt og sort peppe

to finsnittede vårløk

sesamolje, riseddik og lys soyasaus (beregn en snau spiseskje av hver)

litt finsnittet tørket tang (seaweed eller wakame)

frisk sitronsaft etter smak

hvite og sorte ristede sesamfrø til garnering

Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden og legg den over lakseskivene. La fisken marinere seg i en times tid eller over natten om det passer deg bedre.

Til sobasalaten setter du først over en romslig kjele med vann. Mens de koker opp renser du grønnkålen og kutter den inn i mellomstore biter, kutt gulroten inn i brede bånd med en potetskreller og behold sukkerertene hele men skyll de godt under rennende kaldt vann. Snitt vårløken. 

Dropp nudlene i når vannet koker og etter ca. tre minutter dropper du i grønnsakene og dytter de litt nedi vannet. Kok i et par minutter til før du sjekker at nudlene er møre. Hell grønnsaker og nudler over i et dørslag og la de renne godt av seg så de damper av noe. Ha de deretter over i en serveringsbolle. Krydre med havsalt og pepper og tilsett sesamolje, riseddik og soyasaus og miks det lett sammen så nudlene smøres av dressingen. Tilsett vårløk, smak til med frisk sitron og la salaten hvile litt mens du steker laksen.

Sett en panne på litt over medium varme med litt olivenolje i og legg fisken nedi med skinnsiden ned. La den steke i noen minutter før du snur den forsiktig. Hell over resten av marinaden fra formen og la den koke rundt fisken så den glaseres. Når fisken er klar legger du den på et lite fat og heller sausen fra pannen over fisken på nytt.

Anrett og server.