Kjøkkenhagesuppe for en tidlig høst

Middag

kjoekkenhagesuppe

Jeg vokste opp i et hjem med en mor som mildt sagt har og hadde grønne fingre. Vi dyrket svært mye grønnsaker som løk, kålrot, gulrøtter, sellerirot, persillerot, poteter, bønner og purre og i drivhuset hadde vi tomater, agurker, ulike salater, gressløk, persille og et vell av friske urter om sommeren. Om høsten og vinteren laget vi mye suppe og kokte grønnsakskraft av skall, kvist og kvas som vi puttet i fryseren. Her er av de suppene jeg har vokst opp med, skikkelig sen 70-tallsmat.

Ingredienser

en drøy liter god grønnsakskraft

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en liten løk i tynne skiver

tre gulrøtter i terninger

en kvart sellerirot i terninger

en kvart kålrot i terninger

omlag 150 gr finsnittet hodekål

en bit frisk purre i tynne ringer

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje hvitvinseddik

300 gr pølse i små terninger (jeg bruker gjerne røkt vossakorv)

en håndfull frisk finhakket persille

Rens, kutt og skjær opp alle grønnsakene i jevne terninger så de trenger noenlunde samme koketid. Finn frem en romslig kjele og varm oljen litt før du tilsetter løken. La den frese en stund og bli helt myk og blank før du tilsetter gurøtter og sellerirot og lar de få surre litt sammen med løken i den varme oljen. Hell på kraften, kok opp og tilsett de øvrige grønnsakene utenom persillen.

La suppen koke i omlag ti minutter før du sjekker grønnsakene. Når de er møre tilsetter du pølsene og lar de varme seg godt. Smak til med havsalt, pepper og eddik og la suppen småkoke litt så noe av eddiksmaken koker vekk.

Tilsett persille og øs opp suppen i passende boller og server med flatbrød og smør.