Kinesisk stekt spaghetti med chilibean-woksaus

Middag

kinesisk-stekt-spaghetti

Det er noe veldig tilredstillende ved å handle inn masse friske grønnsaker og dra rett hjem, kutte de opp og putte de i wokpannen før de i det hele tatt har rukket å ligge i kjøleskapet. Dette er en rett du kan variere ettehvert som sesongen skrider fremover og når som det er ferske knallgrønne aspargesbønner å få er det bare å rense de og ha de rett i woken, ikke noe forvelling er nødvendig her. Gulrøttene kuttes tynt og has først i når varmen er skrudd av. De holder de seg friske og sprø. Topp med noen få peanøtter for litt crunch og maten er klar. 

Ingredienser

wok for tre:

tre spiseskjeer solsikkeolje til steking

400 gr lårkjøtt av kylling eller indrefilet av svin

125 gr friske bønnespirer

en rød paprika i strimler

to røde chili, splittet

en stor gulrot i juliennestrimler

125 gr grønne aspargesbønner

to fedd revet hvitløk

frisk koriander

tre finsnittede vårløk

200 gr spaghetti (fullkorn)

noen få salte peanøtter

----

chili woksaus:

en god spiseskje kinesisk chilibean baste

to spiseskjeer kinesisk hoisin

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje østerssaus

en teskje riseddik

halvannen teskje sesamolje

en god spiseskje lys brunt sukker

Pisk sammen alle ingrediensene til woksausen og smak på den for å sjekke at du har fått den balansen som du ønsker. Juster smakene om nødvendig og sett den til side.

Kok vann til spaghettien og kutt kjøttet i små biter. Forvell bønnespirene ved å ha de i et dørslag og hell over en liter kokende vann, skyll de deretter i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen og spre de utover på et rent kjøkkenhåndkle så de ikke er for våte når de skal i woken. Ha spaghettien i vannet når det koker.

Varm oljen godt opp og stek kjøttet gyllent i mindre prosjoner. Jeg pleier å steke i tre omganger og legger kjøttet over på en tallerken etterhvert. Når alt er stekt legger jeg i grønne bønner, splittet chili og paprika og steker dette til de begynner å få gylne flekker. Bruk høy varme hele tiden. Rør i hvitløken og fres den i et minutts tid ha kjøttet tilbake i woken. Legg i bønnespirene og vend de inn. Etter noen minutter tipper du i spaghettien og heller woksausen over slik at de smøres og ikke klumper seg sammen. 

Finn frem to gafler og begynn å mikse. Ikke rør men vend på bandingen og la den ligge i ro innimellom slik at spaghettien blir litt stekt. Vend inn gulrøtter og vårløk til slutt og anrett med peanøtter og koriander rett før servering.