Kinesisk kokt kylling fra Hainan

Middag

kokt-kylling-hainan

I 2001 hadde kokken Lars Barmen en serie på NRK som het Barmeny og det er fra denne serien jeg har huket tak i denne herlige oppskriften på kokt kylling. Den tar litt tid å lage men stort sett så passer den seg selv på komfyren mens du gjør morsommere ting. Kombinasjonen av hvitløk, ingefær, anis og kanel gir kyllingen en helt særegen smak for denne regionen i Kina. Hainan er Kinas minste provins og ligger helt sør i landet. Her er klimaet nesten tropisk og provinsens hovedstad Haikou er en pulserende storby med mye industri og forretningsvirksomhet.

Ingredienser

en rå hel fersk kylling (ca. 1050 gr. i råvekt)

fire fedd hvitløk

tre tykke skiver frisk ingefær

fire spiseskjeer mørk søt soyasaus (ketjap manis)

fire spiseskjeer lys soyasaus

to hele stjerneanis

to kanelstenger

Bruk hyssing og bind kyllingen sammen så lårbena holdes på plass inntil kyllingen og du enkelt kan løfte hele fuglen opp.

Legg kyllingen i en stor romslig gryte eller kjele, ha i hele hvitløksfedd og ingefær i skiver og hell på kaldt friskt vann til det dekker kyllingen. Kok opp og la kyllingen småkoke forsiktig i ca. 30-45 minutter. Koketiden avhenger av størrelsen på fuglen. Kok opp mørk soya med lys soya i en liten kjele og tilsett anis og kanelstenger. La den trekke i noen minutter.

Sett ovnen på 210 °C og ta opp kyllingen og sett den på høykant for å få ut alt vannet inni fuglen, og legg den i langpanne kledd med folie. Klipp av hyssingen. Pensle godt med sausen overalt og stek kyllingen i ca- 8-10 minutter.

I Kina spiser de denne kyllingen med oppskåret tomat og agurk, høres nok rart ut men det smaker veldig godt sammen. Ris til om man ønsker det er selvsagt lov eller kanskje kinesiske pannekaker. Litt hoisin er også godt.

Tips: Kok risen i kyllingkraften fra fuglen, det gir ekstra god smak. Bare husk å sile kraften først.