Kikertsamosa

Middag

kikertsamosa

Disse små godbitene kan du enten servere som en liten forrett med litt raita, men sammen med ris og en blandet salat til kan du servere de som middag. Disse samosa kan du enten fritere i olje eller bake i ovnen og på bildet er de bakt. Men husk at de må pensles godt med smeltet smør først. Samosa har en lange tradisjon i India men tar vi en titt på verdenskjøkkenet vil du finne noe lignende på alle kontinenter. Her ser du de med en enkel tomatsalat som består av tomater, rødløk og agurk med en lett vinaigrette.

Ingredienser

deig:

225 gr hvetemel

halvannen teskje havsalt

en spiseskje smeltet smør

omlag ti spiseskjeer varmt vann

nøytral olje til fritering eller smeltet smør til pensling

fyll:

to spiseskjeer nøytral olje

en drøy teskje Hot Madras currypowder

en teskje garam masala

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt gurkemeie

en liten finhakket løk

et finhakket fedd hvitløk

en tommelstor bit frisk revet ingefær

en grønn finhakket chili uten frø

en boks (400 gr.) hermetiske kikerter

to dl vann

en halv teskje havsalt

100 gr grønne erter 

saften av en halv sitron

Finn frem en bakebolle og bland sammen hvetemel og havsalt. Lag en grop i midten og tilsett smeltet smør eller olje og omlag ni spiseskjeer av det varme vannet. Bruk en spatelkniv til å mikse deigen lett sammen og tilsett den siste spiseskjeen med vann hvis deigen virker noe tørr. Tipp deigen ut på bakebordet og kna den godt sammen. Dekk den med plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst 30-45 minutter.

Mens deigen hviler kaldt kan du begynne med fyllet.

Varm oljen i en romslig stekepanne og tilsett alle de tørre krydderiene. La de frese under stadig omrøring. Tilsett så løk, hvitløk, ingefær og chili og la det steke til det begynner å mykne. Rør inn kikertene sammen med vann og havsalt og la det koke til mesteparten av væsken har kokt inn. Det er viktig at fyllet ikke er for vått. Rør inn ertene og smak til fyllet med friskpresset sitronsaft. Skrap fyllet over i en bolle og la det avkjøles helt.

Del deigen inn i seks til åtte like deler og kjeve hver del ut til en rund leiv. Fordel fyllet på den ene halvparten av deigen og brett den andre over eller legg fyllet på midten så deigskjøten kommer på toppen. Bruk en gaffel eller fingertuppene til å forselge samosaen så den ikke sprekker opp under steking, men med denne smidige deigen er det enkelt.

Varm opp olje i en gryte eller i en wok til oljen når ca. 185 °C. Test om oljen er varm nok med å droppe en liten brødbit i. Friter de gylne i seks til åtte minutter og la de renne godt av seg på kjøkkenpapir. Hold de varme i ovnen ved 150 °C mens du steker resten.

Du kan også ovnsbake samosaene ved 190 °C i 25-30 minutter men da må de pensles godt med smeltet smør før steking.