Kedgeree - indisk ris & fisk

Middag

kedgere

Velkommen til kolonikjøkkenet. I dag; India versus England. Opprinnelig en indisk rett av ris og linser som britene gjorde til sin egen ved å bytte ut linsene med fisk. Garnert med båter av kokt egg (veldig english upper class) spises dette både som frokost og lunsj i England. Her i Norge ser vi nok helst på dette som en middagsrett. Oppskriften er fra boken Nigella Bites av Nigella Lawson og opprinnelig var denne oppskriften hennes mors og det ble ofte servert som en sen lunsj i helgene hjemme hos The Lawsons. I mange oppskrifter brukes det røkt fisk, jeg foretrekker laks eller ørret eller en kombinasjon av de to.

Ingredienser

en halv liter kaldt vann (til posjering av fisken)

to limebladet (revet eller klippet opp)

750 gr fersk laksefilet

45 gr smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en finhakket løk

en teskje havsalt

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt gurkemeie

en teskje paprika

225 gr basmatiris

tre hardkokte egg i båter

hakket frisk koriander

150 gr strimlet fersk spinat

saft og skall av en lime eller en sitron og noen friske båter til servering

litt thai fiskesaus (nam plah) etter smak

Sett ovnen på 220 °C og hell vannet i langpannen, tilsett limebladet og til slutt fisken. Dekk pannen med folie og posjer den i vel femten minutter. Sil kraften av fisken over i en bolle eller et litermål og dekk fisken med folien for å holde den varm.

Smelt smør og olje i en kjele og tilsett finhakket løk, ha den surre til den blir myk og tilsett krydderet. Tilsett risen og rør godt. Hell på kraften fra fisken (omlag en halv liter) og rør om. La risen koke i vel femten minutter.

Tipp risen over på et serveringsfat og flak opp fisken med en gaffel. Tilsett spinat i strimler (den varme risen forveller den lett) og hakket koriander. Ha dette over risen og miks alt lett sammen. Smak til med fiskesaus, limejuice & limeskall og pynt med båter av kokt egg.