Kålrabibiff, stekte poteter & “krisesaus”

Middag

kalrabibiff

Hvis du sier "kålrabibiff" til en som opplevde krigen vil de fleste huske denne retten med både glede og vemmelse. Vi vet at i perioder levde folk mer eller mindre på poteter og kålrot og de ble tilberedt på alle tenkelige og utenkelige måter. Min oldemor kunne fortelle om vintrene i 1942-43 da kålroten hadde fryst og dermed råtnet når den ble tatt inn. Men frisk kålrot er supergodt og når de tilberedes smaker det utmerket - selv om det selvsagt ikke smaker biff. 

Ingredienser

middag for to:

en medium stor kålrot

havsalt og sort pepper etter smak

noen få klyper tørket timian

----

fire til seks kalde kokte poteter

paprikapulver etter smak

en porsjon blomkålpure

----

"krisesaus":

tre dl vann

en kube oksebuljong

to spiseskjeer hvetemel

Kutt kålroten i tykke skiver på omlag halvannen cm. bruk en potetskreller til å fjerne skallet langs kantene og del skivene i to. Kok de mør i usaltet vann - koketiden vil variere men vil ligge på omlag 15-20 minutter. De må ikke overkokes. Legg de over på en rist og la de avkjøles og la de tørke litt. Stek de deretter gylne i en blanding av smør og nøytral olje og krydre etter ønske med havsalt, pepper og timian.

Kutt potetene i passende terninger og krydre de med havsalt, pepper og paprika. Stek de gylne og sprø i pannen med litt smør og nøytral olje.

Lag blomkålpureen etter oppskriften og hold den varm inntil servering. 

Til sausen koker du opp nesten alt vannet og buljong, pisk inn hvetemel i resten av vannet og kok sausen til ønsket fylde.