Kålruletter

Middag

kalruletter

Dette er mat som nesten ikke lages mer i norske hus og hjem, men skrur vi klokka tilbake til 50- og 60-tallet så var dette god gammeldags middagsmat. En fortelling fra Oslo like etter krigen går slik: «En dag kom mor hjem med et ansikt så lykkelig som jeg ikke kunne ha husket å ha sett på lenge. Hemmelighetsfullt tok hun ut en stor pakke og la på kjøkkenbordet og ved siden av den la hun poteter, gulrøtter og en stor hodekål og sa ‘i dag skal vi ha kålruletter’. I pakken var det kjøttdeig, en hel kilo. Vi var helt i ekstase.»

Ingredienser

tolv store blad fra en hodekål

en kilo ferskmalt kjøttdeig

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer potetmel

to egg

to dl helmelk

tolv skiver bacon uten rand

en halv dl lys oksekraft

——

kokte poteter til servering

kokte gulrøtter til servering

brun saus til servering

Forkok kålbladene i kokende vann til de er myke, dropp de deretter i isvann for å stoppe kokeprosessen og klipp vekk det grove stilkfestet. Sett ovnen på 200 °C.

Bland sammen kjøttdeig med salt, pepper, potetmel. Tilsett deretter egg og melk. Fordel farsen i tolv like store boller og form de litt avlange. Pakk de inn i hvert sitt kålblad, husk å folde inn endene godt og surr en baconskive rundt hver pakke. Noen oppskrifter sier at man skal feste pakkene med hyssing men det er faktisk ikke nødvendig.

Legg rulettene i en ildfast form og hell på den lyse kraften. Bak de i ovnen i ca. 30 minutter og server rulettene med kokte poteter, gulrøtter og lys brun saus.