Japansk Okonomiyaki Hiroshima fu

Middag

Okonomiyaki

Dette er en av disse typiske oppskriftene som vil ta motet fra endel, men lov meg, les gjennom alt, trinn for trinn og du vil se at det ikke er så ille som det kan se ut ved første øyekast. Du jobber med to panner og flipper og løfter over fra en panne til en annen. Nest etter sushi så er denne fylte pannekaken kanskje den mest verdsatte retten i Japan og den finnes i utrolig mange varianter. Dette er en Okonomiyaki Hiroshima-style. I Japan er det mange cafeer og restauranter som kun serverer en eller flere typer av Okonomiyaki, det er det eneste de har på menyen og folk stiller opp i kø. Det sier endel om hvor populær den er.

Ingredienser

gir fire ferdige okomiyaki:

pannekakerøren:

200 gr hvetemel

en halv dl melk

et egg

halvannen til to dl vann

litt nøytral olje til steking

——

fyll:

en god klype bonitoflak (tørkede fiskeflak)

200 gr meget finsnittet hodekål

en liten håndfull knust salt potetgull eller Doritos med salt (ikke bruk de med ost)

125 gr friske bønnespirer

50-75 gr finsnittet vårløk eller purre

150 gr bacon i tynne skiver

noen ekstra spiseskjeer av pannekakerøren for å bidra til å holde det sammen

——

yakisoba:

200 gr kalde kokte mudler

en teskje nøytral olje

fire spiseskjeer tomatketchup

fire spiseskjeer okonomiyakisaus eller en søt grillsaus

fire egg

fire spiseskjeer okonomiyakisaus eller teriyakisaus

litt majones i tynne striper over sausen

litt finknust nori eller finhakket gressløk

litt syltet ingefær (gari)

Begynn med å piske sammen pannekakerøren. Tilsett hvetemel, melk og egg i en bolle og tilsett halvparten av vannet. Pisk det sammen til en glatt røre og spe ut litt og litt med resten av vannet ikke du har en glatt tykk røre. Dekk bollen med plastfilm og sett den kaldt i kjøleskapet i en times tid. I mens forbereder du grønnsaker, kjøtt, saus og yakisobanudlene.

Smør en teflonpanne med ørlite olje og fyll en normalt stor øse med røre og ha den i pannen, bruk bunnen av øsen til å sirkle rundt litt så røren sprer seg og legg på 1/4 dl av ingrediensene i den rekkefølgen de står oppført i ingredienslista helt til du kommer til å legge på baconet. Etter at det er lagt på har du på omlag to spiseskjeer av pannekakerøren for å lime det hele litt sammen.

Deretter bruker du to brede stekespader og flipper hele pannekaken over på den andre siden. Flipp mot kanten av pannen så den har noe å støtte seg på. Deretter skyver du evt. ingredienser innunder pannekaken og har den ligge helt rolig i fem til seks minutter. Ikke press ned på pannekaken, nå skal kjøttet få steke og grønnsakene skal dampe seg og falle litt sammen.

I mens setter du en ny panne på varmen og begynner med nudlene. ta kalde kokte nudler eller ready-to-wok nudler i pannen sammen med litt olje. Det skal frese godt så hold nudlene i bevegelse hele tiden. Tilsett ketchup og okonomiyakisaus og rør videre inntil du ser at nudlene begynner å få litt farge. Samle de sammen i pannen til en flat kake som har noenlunde samme omkrets som pannekaken.

Nå har du stekespadene og presser godt og jevnt ned på pannekaken. Kjøttet skal nå være stekt og grønnsakene skal være dampet så pannekaken vil bli noe flatere. Nå løfter du pannekaken og legger den oppå nudlene. La den ligger der en liten stund mens du knekker et egg i den tomme pannen og bruker en øse til å knuse og smøre plommer litt utover så egget vil dekke mesteparten av nudlene.

Mens egget stivner i pannen løfter du pannekaken med nudlene ned mot egget så det limes litt sammen. Press lett ned og når egget er stivnet flipper du pannekaken igjen slik at egget nå er på toppen. Skyv fyllet på plass om nødvendig. Pensle egget med litt mer okonomiyakisaus og ha på noen tynne striper av majones.

Avslutt med et dryss nori eller finhakket gressløk, legg også på litt syltet ingefær, løft pannekaken over på en tallerken og server.