Japansk curry-udon :: カレーうどん

Middag

curry-udon

Japanerne elsker curryretter og disse udon er svært populære. De mikser tradisjonelle japanske ingredienser med indisk madrascurry og dashikraft og får noe helt særegent. Retten kan lages med biff men denne gangen valgte jeg kylling. Den spesielle shimejisoppen finnes som oftest på asiatiske markeder men kan byttes ut med aroma eller shitake om det er lettere.

Ingredienser

nok til to porsjoner:

250-300 gr udonnudler (kjøpes frosne eller tørkede)

to stekte kyllingfileter, krydret med havsalt og pepper

en liten løk i tynne halvmåneskiver

en liten gulrot i tynne staver

en liten håndfull shimeji-sopp eller annen liten sopp lett opprevet

den grønne delen av en vårløk, finsnittet

----

currysaus:

to teskjeer nøytral olje

en hvite delen av vårløken i skråskjærte skiver

halvannen spiseskje currypulver (Madras)

en halv liter dashikraft

to teskjeer lys brunt sukker

tre spiseskjeer soyasaus (usukuchi)

en spiseskje potetmel

to spiseskjeer vann

havsalt om nødvendig

Stek og avkjøl kyllingfiletene på en tallerken, kutt de deretter i skiver. Sett over en kjele med vann til nudlene.

Kutt løk og gulrot og riv opp soppen i grove biter. Kutt den hvite deler av vårløken i tynne skiver og finsnitt den grønne delen. Legg den grønne delen til side for garnering.

Tilsett en liten skje olje i en panne over medium varme og fres den hvite delen av vårløken til den er lett gyllen. Ta den ut av pannen, tilsett litt mer olje og ha løk, gulrot og sopp i pannen. Fres det lett og pass på varmen så grønnsakene ikke brennes. Tilsett curryen og rør den godt inn i grønnsakene. La den frese i et minutts tid. Hell over dashi og tilsett deretter sukker og soyasaus. Kok opp og reguler ned varmen så det koker lett. Skum av om nødvendig. Kok inntil grønnsakene er myke, omtrent fem minutter pleier å være passe. 

Rør sammen potetmel og vann og tilsett dette litt etter litt mens du rører godt. Sausen vil nå tykne lett og bli blank. Tilsett den stekte vårløken og rør den inn. Smak og sjekk om sausen trenger litt havsalt. Hold sausen varm men ikke la den stå å koke.

Kok nudlene etter anvisning på pakken og smak på dem for å sjekke at de er møre. La de renne godt av seg og fordel de i to serveringsboller. Topp med sausen, legg den kuttede kyllingfileten på toppen og garner med vårløken før servering. Dryss gjerne over noen sorte sesamfrø.