Jamies empiriske kylling med Mumbaipoteter

Middag

jamie-empiriske-kylling

Velkommen til en indisk kyllingfest som rekker til minst seks gjester. Kjøp en stor organisk fugl og forsøk deg på denne oppskriften med alt det gode fra India. Om du vil lage dette til færre mennesker så kan du bruke rå kyllinglår og gi de den samme behandlingen men husk da å redusere steketiden. 

Ingredienser

kyllingen:

en stor rå kylling (omlag halvannen kilo i råvekt)

en spiseskje revet hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

en spiseskje finhakket rød chili

en spiseskje tomatpure

en spiseskje malt koriander

en spiseskje malt spisskumin

en spiseskje gurkemeie

en spiseskje Garam Masala

tre spiseskjeer tykk yoghurt naturell eller gresk yoghurt

to friske sitroner

to teskjeer havsalt

——

saus:

en kanelstang

to rødløk, skrelte

ti fedd hvitløk

tre spiseskjeer hvitvinseddik

tre spiseskjeer Worchestershiresauce

tre spiseskjeer hvetemel

en halv liter kyllingkraft

litt yoghurt naturell til servering

——

Mumbaypoteter:

800 gr nypoteter eller andre kokefaste

havsalt og sort pepper etter smak

en sitron

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en god spiseskje smør

en toppet teskje sorte sennepsfrø

en toppet teskje spisskuminfrø

en toppet teskje Garam Masala

en toppet teskje gurkemeie

et hvitløkshode

en finhakket rød chili uten frø

to grovhakkede tomater

frisk hakket koriander til garnering

Vask kyllingen under rennende kaldt vann og gni den skikkelig tørr med kjøkkenpapir. Bruk en skarp kniv og skjær tre dype snitt i lårene helt ned til benet. Bland sammen alle de friske ingrediensene og krydderiene til kyllingen i en liten bolle, ta på deg et par rene gummihansker og gni kyllingen godt inn med marinaden. Legg den i en tykk zip-pose og la den ligge kaldt til neste dag.

Finn frem en langpanne med rist og sett ovnen på 200 °C.

Skrell potetene og del største i to, kok de i lettsaltet vann i omlag 20 minutter og la de dampe godt av seg i et dørslag. Stikk noen hull i en av sitronene med en liten kniv og putt den inni kyllingen (husk hansker). Legg deretter kyllingen over på en tallerken.

Skjær rødløken grovt opp og legg den i langpannen sammen med kanel, nellik, eddik og Worchestershiresaus. Tilsett hvetemel og rør det godt sammen i pannen. Hell på kraften og pisk den godt inn for å få ut ev. melklumper, deretter setter du på risten og legger kyllingen oppå. Sett kyllingen på nederste rille i ovnen og bak den i omlag halvannen time.

Nå kan du begynne med potetene, ta en bakeplate og ha i smeltet smør, tilsett hele frø og malte krydderier og rør dette raskt sammen før du har i hel hvitløk og hakkede tomater. Tilsett deretter potetene og krydre med salt og pepper. Miks alt godt sammen og dryss over finhakkede korianderstilker, spar bladene til garnering.

Når kyllingen har sått i ovnen i førti minutter setter du inn potetene.

Når kyllingen er ferdig skraper du forsiktig av de brente delene av kyllingskinnet og heller saftene fra langpannen over i en sil og deretter nedi en kjele. Kok opp og la den tykne eller gjør den tynnere med litt vann om du ønsker noe mer lignende en sjy. Server den med litt yoghurt på toppen om du vil.

Server kyllingen og potetene med et dryss frisk koriander og sausen ved siden av. Lag også gjerne litt raita til og stek gjerne noen naan også. Mangochutney er heller ingen dum ide.