Jamaicansk jerkpit chicken

Middag

jamaica-chicken

Bare så det er sagt, dette er sterk kylling. Hvis du vil dempe den litt så kan du halvere mengden chilipulver og fjerne frøene fra de friske chiliene. Jeg anbefaler to tykke zip-poser til marinering. Denne retten har sterke røtter på Jamaica og i Karibien ellers og dette selges også på gaten direkte fra svære griller. Brun ris eller en tradisjonell rice & peas er vanlig tilbehør og litt svalende slangeagurk eller grillet mais er godt til. Forøvrig kan jeg opplyse om at en jerkpit er en fordypning i bakken som man fylte med ved eller trekull og deretter tente man på, lot det brenne ut en stund og stekte maten enten på spidd eller over en rist så det fungerte som en grill. Denne måten å tilberede mat på kan man spore helt tilbake til før Columbus trampet i land på øya i 1494 og satte alt på hodet. Jamaica bærer på en fryktelig brutal historie som kolonistat først under Spania og deretter England.

Ingredienser

seks kyllinglår eller kyllingbryst

to teskjeer allehånde (all-spice)

to teskjeer tørket timian

to teskjeer chilipulver (cayennepepper)

to teskjeer malt ingefær

to teskjeer malt muskatnøtt

to teskjeer malt kanel

to fedd skrelt hvitløk

en god bit skrelt fersk ingefær i skiver

to gode spiseskjeer mørk brunt sukker

en halv dl mørk rom

en halv dl friskpresset limejuice

en halv dl soyasaus

1 1/4 dl eplecidereddik

to hele røde chili (scotchbonnet eller habanero kan bruker i stedet for vanlig chili)

en løk i grove biter

Fjern skinnet av kyllingen og skjær 3-4 gode snitt nedi kjøttet. Bruker du kyllinglår så skjær ned til benet. Dette er så smaken også kommer til inni kjøttet og ikke bare smaksetter skinnet. Bruk en prosessor eller en blender og kjør sammen alle de øvrige ingrediensene til oppskriften til en jevn masse. Legg kyllingen i en stor zip-pose og hell over marinaden. Vend godt på posen, tre over en ny pose, lukk den og legg den oppi en bolle. La det hele marinere seg i kjøleskapet til neste dag.

Sett ovnen på 200 °C og kle en ildfast form eller langpanne med to lag aluminiumfolie. Legg i kyllingen og hell all marinaden over dem. Pass på at alle kyllingbitene ligger med (det som var) skinnsiden opp og gi de 30 minutter i ovnen. Ta kyllingen ut av ovnen og hell av den tynne saften som har dannet seg i pannen. Bruk deretter en pensel og gi de et godt strøk av marinaden og sett pannen tilbake i ovnen i ytterligere 30 minutter.

Når det er grillsesong anbefaler jeg å benytte sjansen til å steke maten ute på grillen slik man gjør i Karibien.