Jack Daniels-chicken

Middag

jack-daniels-chicken

Lille Jasper Newton Daniels fra Moore Country i Tennessee fikk sin lisens til å produsere alkohol allerede som 16 åring i 1862. Siden han var av både engelsk, irsk og skotsk avstamning sies det at det å lage whisky var noe han hadde i blodet. Destilleriet ligger i dag i Lynchburg, Tennessee og er på den offisielle listen over historisk verdifulle steder i USA. Jasper selv døde i 1911 av blodforgiftning eller å ha sparket til safen sin i fullt raseri fordi han hadde glemt koden. Han fikk en flenge i stortåen som det gikk betennelse i og historien vil ha det til at han skal ha forsøkt å rense såret med sin egen whisky. Her i Norge har nok mange spist Jack Daniels kylling på Fridays men du kan også lage glasuren selv. Det er ikke komplisert men den må bare få tid til å koke en stund. Jeg liker å servere dette med Jacksonpoteter eller potetmos og grønne bønner. Grillede maiskolber er også nydelig tilbehør. Og du kan gjerne bruke kyllingfilet i denne oppskriften hvis du foretrekker det. På bildet har jeg brukt filet og lagt de på grillen ute i hagen.

Ingredienser

fire til fem rå økologiske kyllinglår

vanlig olivenolje til pensling

——

Jack Daniels glasuren:

et hvitløkshode

en spiseskje vanlig olivenolje

to dl vann

2 1/2 dl ananasjuice (bruk laken fra boksen)

en spiseskje lys soyasaus

en halv dl teriyakisaus

to spiseskjeer mørk brunt sukker

tre spiseskjeer friskpresset sitronsaft

tre spiseskjeer finrevet løk

to spiseskjeer Jack Daniels Whisky

en finhakket ananasring

en kvart teskje chilipulver

Sett ovnen på 200 °C og skjær bunnen av hvitløkshodet så det står støtt og skjær av toppen. Fjern det tørre skallet og hell over olivenoljen. Bak hvitløken til den er myk, det vil ta fra 35-45 minutter. La den avkjøle seg så du klarer å skrelle den med fingrene.

Finn frem en kjele og tilsett vann, ananasjuice, teriyakisaus, soyasaus og brunt sukker. Pisk alt sammen og kok det opp. Skru ned temperaturen så sausen småkoker svakt. Mos de bakte hvitløksfeddene med en gaffel (de er myke som smør nå) og pisk disse inn i sausen. Tilsett resten av ingrediensene. La sausen koke i mellom 40-50 minutter eller til den er redusert til det halve. Du skal da ha en tykk mørk sirup.

For å lage kyllingen så gnir du inn rå kyllinglår med olivenolje og steker de i ovnen med skinnsiden ned ved 200 °C i ca. 30 minutter, så snur du kyllinglårene, pensler på glasuren, skrur ned ovnen til 175°C og steker en halvtimes tid til eller til kyllingen er ferdig. Pensle over med resten av den varme glasuren en siste gang rett før servering. Du kan også legge de på grillen når det er sesong for det.