Hollandsk ertesuppe

Middag

gul-ertesuppe

For mange år tilbake var jeg på det årlige julemarkedet som arrangeres på Bærums Verk. Jeg husker at det var aldeles iskaldt og vi gikk innom det gamle vertshuset som ligger på området. Dagens rett var ertesuppe med hollandsk pølse og du kan tro det varmet opp kropp og sinn. Dette er oppskrift til nesten seks liter suppe så du må selvsagt halvere den om du ønsker det men du kan også fint fryse suppen i passende porsjoner og ha den til siden.

Ingredienser

gir seks liter ferdig suppe:

halvannen kilo tørrede gule erter

friskt kaldt vann

to kilo saltede svineknoker

to løk i tynne skiver

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer timian eller en kvist frisk timian

500 gr grov pølse i skiver, hollandsk Frikandel er ypperlig

frisk gressløk eller timian til garnering

Legg ertene i bløt natten over, de trekker mye vann så du trenger en stor kjele og vannet bør stå godt over ertene så ingen blir liggende tørre.

Finn frem en kjele til svineknokene. Legg kjøttet i kjelen og hell på vann til dekker godt og kok knokene inntil kjøttet løsner fra benet. Koketiden vil være på omlag to timer men dette avhenger av størrelsen på knokene så her må du kjenne etter selv. Når de er ferdige så fisker du de opp av kjelen og plukk av alt kjøttet fra benet. Fettet skjæres vekk.

Hell vannet av ertene og skyll de godt under kaldt rennende vann, tilsett disse i kjøttkraften fra svineknokene. Når ertene har kokt seg helt møre etter en drøy time så tilsetter du kjøttbitene fra knokene, fersk eller tørket timian og løken i tynne skiver. Kok deretter suppen i omlag tjue minutter til og tilsett pølseskivene mot slutten av koketiden. Smak til med svart pepper før servering.