Den perfekte helstekte kyllingen :: fransk hvitvinssaus

Middag

helstekt-kylling

Tilberedelase av en hel rå kylling er noe som skremmer endel mennesker. Frykten for tørt kjøtt eller rå kylling er tilstede hos mange så da kjøper de en ferdiggrillet en som er innsauset i det samme kjedelige grillkrydderet gang etter gang. Men forsøk denne oppskriften og jeg lover deg at det blir bra. Dette er ikke det spor vanskelig men tar litt tid så les igjennom oppskriften før du begynner. Jeg har også en nydelig oppskrift på saus som du lager mens kjøttet hviler. Legg også merke til at kyllingen stekes på høyere temp. enn de fleste andre oppskrifter. 

Ingredienser

en rå økologisk kylling ca. 1200 gr i råvekt

havsalt og sort pepper

ubleket hyssing til oppbinding

----

fransk kyllingsaus: 

en liten løk, finhakket

en spiseskje god kyllingfond

halvannen dl hvitvin

tre dl kremfløte

et knust fedd hvitløk

en spiseskje meget finhakket spinat (kan sløyfes)

vanlig olivenolje til steking

Pakk ut kyllingen og tørk godt av den med kjøkkenpapir. Her er det viktig at du gjør en god jobb og tørker godt av innunder lår, vinger og inni selve kyllingen. 

Krydre kyllingen godt med havsalt yog pepper, prikk den i skinnet over det hele med en tannpirker og legg den på en tallerken. Dekk den med plastfolie og sett den kaldt i minst åtte timer eller over natten.

La den stå på kjøkkenbenken i en time så den får romtemperatur. Bind deretter opp kyllingen med hyssing og plasser den med brystsiden opp på en rist med langpanne under. Er du usikker på hvordan du gjør dette får du en rask innføring her.

Sett ovnen på 230 °C og stek kyllingen i en time eller til kjernetemperaturen ligger på mellom 68-70 °C. La deretter kyllingen hvile i tjue minutter før oppskjæring og servering med ønsket tilbehør.

Til sausen finner du frem en dyp panne og freser løken blank og myk i litt olivenolje. Pass på temp. løken skal ikke brunes. Tilsett deretter hvitvin og fond og kok opp. La sausen koke inn og redusere seg i ca. ti minutter før du rører inn fløten. Tilsett knust hvitløk og evt. spinat og små kok i ytterligere ti minutter eller til sausen har fin fylde. Smak til med havsalt og hvitt eller sort pepper.