Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Middag

gul-ertesuppe-knoke

Den klassiske gule ertesuppen vi liker å se på som vår egen er av tysk-nederlandsk opprinnelse. Fettet på svineknoken gir en herlig salt kraft og kjøttet blir mørt og godt når det får koke sakte og pent. Servert sammen med kålrot som gir sødme og masser av møre erter er dette herlig mat og suppen som blir igjen fryser du ned til senere. Gul ertesuppe og en stabel nystekte pannekaker er en klassisk kombinasjon som få kan motstå. Rester av kraften egner seg fint til frysing så du kan ha suppe til senere. Om nødvendig kan du tilsette flere kokte erter og mer kålrot og gulrøtter om du vil.

Ingredienser

suppe og middag for fire til fem voksne:

en saltet svineknoke på omlag en kilo i råvekt

450-500 gr gule tørkede erter

masser av kaldt friskt vann til bløtlegging og koking

to løk i tynne halvmåneskiver

en liten kålrot i tykke skiver

åtte middels store poteter

havsalt og sort pepper etter smak

tørket eller frisk timian til servering

Legg ertene i bløt dagen før og gjør det samme med den saltede svineknoken. Finn frem en romslig kjele og legg knoken nedi og hell på snaue to liter kaldt vann. Kok opp og la knoken småkoke i omlag tre timer eller til kjøttet har løsnet fra benet. Kok de bløtlagte ertene for seg i rikelig med vann inntil de er helt møre. Beregn koketiden på ertene til en time og smak på dem så du er helt sikker. Erter som ikke er kokt tilstrekkelig vil som oftest gi gjestene dine mageknip.

Når knoken har kokt i halvannen time tilsetter du løken og lar den koke med resten av tiden. Når knoken er klar fisker du den opp, renser den for ben og fett og legger passe store serveringsstykker tilbake i kokekraften. Hell vannet av ertene og ha de i kokekraften. Rør alt sammen og smak til med havsalt og sort pepper. I mange tilfeller trenger ikke suppen mer havsalt så vær forsiktig med dette.

Tradisjonelt spiser man en tallerken suppe først som garneres med timian. Deretter legger man opp poteter, kålrot og kjøtt og øser over erter og litt suppekraft som spises som hovedrett.