Grove karbonader med løksaus og pannestekte poteter

Middag

Velkommen til everydaykitchen kaller jeg denne retten. Den krever noen forberedelser dagen før som å koke potetene og å lage farsen til karbonadene men du lager dette på en halvtimes tid når du har forberedt deg litt. Mens karbonadene ettersteker i ovnen steker du potetene og lager sausen og ertene kan du lage fra pose. Ertestuing er en av de få halvfabrikataproduktene jeg bruker innimellom som fungerer kjempebra og smaker veldig godt. 

Ingredienser

karbonader:

400 gr karbonadedeig

et egg

to tykke skriver loff

halvannen dl melk

havsalt og sort pepper etter smak

en finrevet løk

----

løksaus:

en medium stor løk

en klype havsalt

to spiseskjeer hvitvinseddik

to spiseskjeer solsikkeolje

to spiseskjeer sukker

tre dl vann

en spiseskje oksefond

et lite drammeglass tørr sherry

en teskje lys soyasaus

en spiseskje friske timianblader

havsalt og sort pepper til justering av smaken

----

400 gr kalde kokte poteter i terninger

smør og nøytral olje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

----

en pose ertestuing

Begynn med karbonadene. Pisk sammen egg og melk og legg i loffeterningene. La de ligge i minst ti minutter mens du blander sammen kjøtt, havsalt, pepper og revet løk. Klem melken ut av loffen med hendene og bland det inn i kjøttet. Rør alt lett sammen og sett farsen kaldt over natten. Form ut seks store karbonader og stek de jevnt brune i pannen med litt smør og olje. Etterstek de på plate med folie i ovnen ved 150° C i omlag tjue minutter.

Kutt potetene i terninger og krydre de med havsalt og pepper. Spre et jevnt lag i en panne på medium varme med litt smør og olje og la de ligge rolig i noen minutter så de begyner å bli gylne, først da kan du begynne å vende på de litt oftene.

Til sausen varmer du oljen godt opp i en kjele og tilsetter skiver løk, havsalt og sukker og rører det hele godt sammen. Når løken er blank og myk og begynner å få en fin karamellfarge tilsetter du eddik og koker den i et minutt før du har på vann og oksefond. Kok inn til halvparten av væsken er igjen i kjelen og tilsett sherry og timian. Kok opp på nytt og tilsett soyasaus før du smaker den til med havsalt og pepper. Hold den varm inntil servering men den må ikke stå å koke.

Legg opp resten av maten med ertestuingen og server.