Gratinert rigatoni med villsopp og ostesaus

Middag

gratinert-rigatoni-med-sopp

Når høsten kommer er det tid for sopp og rundt i mine trakter kan du finne både steinsopp, kantarell og en og annen fluesopp som berre lyt få stå. Lukten av sopp er som lukten av dyp skogbunn og på en kjølig høstkveld er dette den perfekte retten å sette gaffelen i. Med deilig velkrydret ostesaus blir dette både saftig og godt. At dette faktisk er en vegetarrett er vel heller ikke noe minus men hvis du vil toppe dette mer terninger av sprøtt bacon skal ikke jeg stoppe deg. Jeg er såvisst ikke en puritaner. 

Ingredienser

nok til tre som en hovedrett:

tretti gr smør

tretti gr hvetemel

en halv liter lunken helmelk

en kvart løk (skrelt)

en hel nellikspiker

et laurbærblad

en kvart kilo rigatoni (stor rørpasta)

en klype revet muskatnøtt

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer grov sennep (kan slyfes eller byttes ut med en teskje Dijon for en mildere smak)

100 gr revet blandet parmesan, Gruyere eller moden Cheddar

170 gr opprevet villsopp, velg enten europeisk eller asiatisk sopp

litt smør til steking av soppen

frisk finhakket italiensk flatpersille

Begynn med å sette over en stor kjele med vann til pastaen, rigatoni er en stor pasta som trenger god plass. Mens vannet koker opp river du opp soppen i mindre biter og steker den tørst i tørr panne over middels sterk varme. Tilsett smør mot slutten av steketiden og legg deretter soppen over på en tallerken for avkjøling.

Smelt smøret i en passende kjele og rør inn hvetemelet. Kok blandingen i omlag to minutter og ta kjelen av platen, la blandingen stå i noen få minutter og pisk deretter melken inn gradvis. Sett kjelen tilbake på vrmen og ha i løkbiten med nelliken stikket i og laurbærbladet. Kok opp og la sausen koke i omlag ti minutter under jevnlig pisking. Blir sausen for tykk kan du tilsette en spiseskje eller mer med melk inntil du har en passe lett konsitsens. Sausen må ikke være for tykk men være lett rennende. 

Plukk ut løk, nellik og laurbærblad. Pisk inn sennep og halvparten av osten og smak til med muskat, havsalt og pepper. 

Sett ovnen på 180 °C og finn frem tre ildfaste skåler. Arranger den kokte rigatonien slik at den står oppreist tett i tett og bruk en spiseskje til å fordele sausen innimellom og oppi pastahullene. Putt biter av sopp innimellom og oppi pastarørene. Dryss over resten av osten og sett skålene på en plate med bakepapir under. Gratiner de i omlag 25 minutter og gi de et dryss persille før servering.