Fylte paprika fra Rasht

Middag

fylt-paprika

Denne oppskriften har jeg fått fra en bekjent av meg som bodde i byen Rasht i Iran da hun var liten og husker godt sin bestemor Edesa sine nydelige fylte paprika. Vanlig tilbehør til dette er som oftest en enkel grønn salat da selve retten inneholder både ris og kjøtt. Litt raita eller vanlig rørt rømme eller yoghurt tilsatt litt sitron og pepper kan være fint tilbehør hvis man ønsker litt saus til. Beregn to paprika til hver person.

Ingredienser

fire til seks store røde, grønne, gule eller oransje paprika (bland gjerne flere farger)

to dl basmatiris

fire dl sterk kyllingkraft

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje Sambal Olek eller mer om du ønsker det sterkere

en teskje spansk røkt paprika (pimenton)

to fedd finhakket hvitløk

en finhakket løk

en liten håndfull frisk finhakket bladpersille

400 gr ferskmalt kjøtt av storfe, lam eller kylling

en toppet spiseskje tomatpuré

vanlig olivenolje til pensling og smøring av formen

Kok opp kyllingkraften og kok risen i dette etter anvisning på pakken. Smelt litt smør og olje i en panne og fres løken blank og myk, tilsett kyllingkjøttdeigen og og la den brunes lett. Tilsett tomatpure mot slutten og la den steke med kjøttet i ett minutts tid. Sett blandingen til side for litt avkjøling. Rør opp risen når den er kokt og tilsett Sambal Olek, krydderier og hakket persille. Vend så inn kylling og løkblandingen.

Sett ovnen på 190-200 °C og finn frem en ildfast form eller en langpanne som du kler med litt aluminiumsfolie. Pensle folien lett med litt olivenolje. Skjær toppen av paprikaene og fjern frøhuset. Vær nøye, disse frøene er ikke bra for fordøyelsen. Skjær også ut de hvite kantene, det kan være lettere å bruke hendene til dette. Fyll paprikaene med risblandingen og sett toppen tilbake på dem. Pensle de lett med olivenolje og bak de inntil de er møre. Bruk en liten kniv for å sjekke. Vanlig steketid er mellom 50 min og opptil en time.