Genevièves franske fiskesuppe

Middag

fiskesuppe-genevieve

Det finnes mange gode fiskesupper og en av mine store kulinariske opplevelser var under mitt første besøk til Bergen hvor jeg fikk smake en klassisk bergensk fiskesuppe med fem typer fisk i tillegg til reker og blåskjell. En av hemmelighetene i suppen var også rødvinseddik. Denne suppen derimot er fransk, enkel og veldig god og kan svinges opp på en halvtimes tid.

Ingredienser

en halv finhakket løk

to dl vann og en spiseskje hvitvinseddik

fire dl god fiskekraft

halvannen dl fløte

to spiseskjeer creme fraiche

en til to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje sherry

friskpresset sitronsaft etter smak

——

en gulrot i juliennestrimler

en halv liten sellerirot

en liten håndfull finsnittet purre

tre spiseskjeer frosne grønne erter

200 gr blandet fisk i terninger (sei, laks, ørret el.)

finhakket gressløk eller persille

Skjær opp sellerirot i fine terninger og kok den nesten helt mør i lettsaltet vann, hell av vannet og sett den til side. Skjær opp purre, hakk gressløk/persille og press sitronsaften. Skjær også opp fisken i terninger.

Smelt litt smør i en kjele og fres løken til den blir blank og myk. Hell på vann og hvitvinseddik og la det koke inn til væsken er redusert ned til ca. halvparten.

Hell i fiskekraft, fløte og creme fraiche og pisk godt for å få ut eventuelle klumper. La suppen koke opp. Legg i grønnsakene og fisken og la de trekke i suppen i tre til fire minutter til de er klare. Smak til suppen med sherry, sitron, havsalt og pepper.

Topp suppen med juliennegulrøtter og frisk hakket persille eller gressløk.