Fiskegryte fra Island

Middag

fiskegryte-island

Dette er en islandsk oppskrift på en alt i ett gryte med torsk, poteter og grønnsaker i en deilig hvitvinssaus. Husk at jo bedre fiskekraft jo bedre smak så må du bruke ferdig kraft så kjøp i det minste en god flytende fiskefond som du sper ut med kokende vann.

Ingredienser

fire porsjoner:

en stor grovhakket løk 

en purre i tynne skiver

litt extra virgin olivenolje

to små squash

en kilo skrelte poteter

to dl hvitvin eller vermut

en halv liter god fiskekraft

tre dl helmelk (du kan ikke bruke noe annet, ellers vil sausen skille seg)

to dl kremfløte

800 gr fersk torskefilet uten skinn og ben

havsalt og sort pepper etter smak

en håndfull frisk hakket persille

to finsnittede vårløk

saften av en halv sitron

Varm omlag fem spiseskjeer olivenolje i en dyp panne og fres løk og purre mykt og blankt. Skrap ut kjernen av squashen og riv resten på et råkostjern og tilsett dette i pannen. Rør den godt inn.

Del opp potetene i grove terninger og tilsett disse i pannen. Rør godt så de dekkes av oljen og tilsett hvitvinen. Skru opp temperaturen noe så den koker opp og reduserer seg ned til omlag halvparten. Hell på fiskekraft, melk og fløte og kok opp. Skru ned varmen og sett på lokket. La potetene koke seg møre i omlag 20-30 minutter.

Når potetene nesten er møre tilsetter du fisken i grove biter og bruk baksiden av en sleiv til å dytte de litt nedi sausen. La den trekke i noen minutter til den begynner å flake seg, da er maten ferdig. Smak til med salt og pepper, vend inn litt av den hakkede persillen og klem over litt sitronsaft helt til slutt.

Vend sammen resten av persillen med vårløk og litt sitronsaft og dryss dette på toppen av fisken før servering.