Fiskebollegrateng med sautert purre & curry

Middag

De fleste nordmenn har et nostalgisk forhold til fiskeboller, ofte servert med hvit saus, kokte poteter, persille og gulrøtter. Jeg er glad i fiskeboller jeg men jeg er alltid ute etter å servere dem på nye måter. En variant jeg er veldig glad i er denne og jeg kan også bruke den lille typen i fiskesuppe. I denne gratengen har jeg tatt elementer jeg liker fra de tradisjonelle oppskriftene på fiskegrateng og kombinert de med fiskebollene. Sammen med dette serverer jeg min friske eple og gulrotsalat og de ved bordet som insisterer på ketchup får selvsagt det. Curry & ketchup er veldig godt sammen. 

Ingredienser

en boks fiskeboller m/kraft (Vesteraalens)

200 gr makaroni (fullkorn er fint)

en finsnittet og sautert purre

----

to spiseskjeer smør

tre spiseskjeer hvetemel

kraften fra fiskebollene og nok melk (tilsammen en halv liter væske)

to egg (sammenpisket)

havsalt, pepper, Madrascurry og revet muskatnøtt etter smak

75 gr panko blandet med en håndfull revet parmesan, havsalt og pepper

Tilbered makaronien som anvist på pakken og ha den over i et dørslag når den er ferdig kokt. Snitt purren på langs og skyll den godt for å fjerne evt. sand, snitt den fint opp og sauter den myk og blank i litt olivenolje. Hell fiskebollekraften i et halvlitermål og fyll på med melk inntil du har en halv liter væske til sammen. Del fiskebollene i to på langs og legg de til side.

Bland sammen revet parmesan, panko, havsalt og pepper i en liten bolle.

Smelt smøret i en kjele og tilset hvetemelet, rør det hele godt sammen og la det koke ut i et minutts tid før du begynner å spe på med væsken. Kok opp og la sausen småkoke under jevnlig omrøring i omlag fem minutter for å fjerne den rå melsmaken. Smak deretter til med havsalt, pepper og Madrascurry. Avkjøl sausen noe og rør deretter i sammenpiskede egg. Bland alt i en smurt ildfast form sammen med purren og fiskebollene og dryss over et jevnt og tynt lag med pankoblandingen.

Stek gratengen ved 200 °C i ca. 30-40 minutter.