Ferske laksekaker Old Bay

Middag

fiskekaker-old-bay

Her i Norge er vi ganske så bortskjemte med tilgangen på fersk laks. I andre deler av verden er det mer vanlig å kjøpe den på boks på samme måte som tunfisk. Dette er en amerikansk oppskrift som opprinnelig ble laget med hermetisert laks men som er omarbeidet. Alt jeg serverer til disse er en frisk grønn salat, avocado, frisk sitron og gjerne litt tartarsaus om du liker det. 

Ingredienser

nok til fire laksekaker:

en spiseskje vanlig olivenolje + ekstra til steking

en kvart finhakket løk

to spiseskjeer finhakket rød paprika

to spiseskjeer finhakket stilkselleri

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje syltede kapers

500 gr fersk laks, skinn og benfri

en halv dl majones

en halv dl panko eller brødkrumme

to fedd finhakket hvitløk

en klype chilipulver

en klype Old Bay Seasoning

en teskje Dijonsennep

Finhakk løk, paprika og selleri og fres det lett i olivenolje sammen med en god klype havsalt inntil det mykner. Tilsett kapers og la de frese med de siste minuttene. Sett det hele til side så det avkjøles litt.

Legg laksen på en skjærefjøl, kutt vekk det brune på undersiden (dette er fett og smaker harskt) og kutt fisken opp i grove terninger, hakk den deretter opp til en medium grov farse og ha den over i en blandebolle. Tilsett grønnsakene fra pannen sammen med hvitløk, majones, havsalt, pepper, chili, Old Bay, panko og Dijon. Bruk en slikkepott og miks det hele godt sammen. Dekk bollen med plastfolie og sett den kaldt i omlag to timer. Dette gjør at smakene får utviklet seg og farsen binder seg mye bedre så det blit lett å forme ut kakene. Farsen kan godt stå lengre om det passer deg bedre. 

Del farsen i fire og dryss hver kake med litt panko før du former dem ut. Jeg ruller baller inni lettt fuktede håndflater før jeg klapper de ned til kaker på drøye to cm. tykkelse. 

Stek kakene ved medium varme i olivenolje i tre til fire minutter på hver side og server de varme rett fra pannen sammen med ønsket tilbehør.