Ernest Hemingway Jambalaya “Finca Vigia”

Middag

jambalaya-hemingway

Denne rispannen sammenlignes ofte med den spanske paellaen og de har absolutt noen likheter. Jambalaya finner du bla. i Florida, Louisiana, på Cuba og i flere karibiske land. Ernest Hemingway var kjent som en mann som foretrakk enkel og ukomplisert mat og han leste kokebøker som rekreasjon. Denne oppskriften har jeg basert på noen enkle notater fra Hemingway selv og jeg har bearbeidet den ved hjelp av trad. oppskrifter på Jambalaya. 

Ingredienser

gir fire porsjoner: 

to spiseskjeer smør

en spiseskje nøytral olje

en stor finhakket rødløk

tre fedd finhakket hvitløk

tre stilker stangselleri

300 gr lårfilet av kylling i små terninger

200 gr grovhakket pølse (genovese eller andouille)

havsalt og sort pepper

tre teskjeer blandet creole-krydder (hot paprika, chili, timian, hvitløkspulver, oregano)

2 1/2 dl basmatiris 

en halv liter kyllingkraft

to grovhakkede plommetomater

en håndfull ferske pillede reker

frisk finhakket bladpersille

Finn frem en dyp og romslig panne med tilhørende lokk og varm opp smør og olje ved middels varme. Tilsett løk og selleri og fres det mykt og blankt. Rør inn hvitløken før du tilsetter kyllingen og de hakkede pølsene. Fres alt gyllent før du krydrer godt med havsalt, pepper og creole-krydder. Rør det godt inn før du heller på risen og rører den inn slik at den blir blank. 

Tilsett kraft og hakkede tomater og kok opp, sett på lokk og la det hele koke i omlag tjue minutter. Smak og sjekk at risen er kokt. Legg rekene på toppen og la de varme seg i et par minutter før du mikser inn persillen og serverer alt rett fra pannen.