Engelsk fiskepai

Middag

engelsk-fiskepai

Denne paien er som mange andre engelske paier dekket med et lokk av potetmos, men likheten stopper der. Dette er en skikkelig pubklassiker bare enda litt bedre siden vi også tilsetter ferske reker i sausen. Oppskriften er fra Gordon Ramsays kokebok World Kitchen Recipes from the F Word. Den er tilpasset ørlite fra min side, men det er en såpass minimal forandring at jeg ikke kan kalle den delvis min egen.

Ingredienser

fyll:

en hel løk

tre hele nellik

et laurbærblad

2 1/2 dl kremfløte

2 1/2 dl helmelk

et halvt kilo laks, ørret, abbor eller sei i terninger

to spiseskjeer smør

to purre (den grønne delen) skjært i tynne ringer

30 gr hvetemel

havsalt og sort pepper etter smak

en håndfull frisk hakket persille

250 gr skrelte rå reker/scampi

toppingen:

750 gr skrelte poteter

75 gr smør i terninger

en halv dl varm melk

to eggeplommer

50-75 gr revet ost (parmesan/cheddar)

Stikk nelliken i løken og kok den opp i en dyp panne sammen med melk, fløte og laurbær. Legg fisken i og posjer den i tre til fire minutter. Den skal ikke være helt ferdig. Løft den ut og legg den på en tallerken. Sil kokekraften og hell den over i en bolle eller i en mugge.

Smelt smør i en panne og fres purren i fem til seks minutter. Tilsett hvetemelet og rør godt i noen minutter til. Tilsett kokekraften fra fisken gradvis og pisk hele tiden. La sausen koke i timinutter så den rå melsmaken forsvinner. Smak til sausen med salt og pepper og rør i persillen.

Kok potetene i lettsaltet vann og kok de møre. Press i gjennom en ricer (potetpresse) og tilsett varm melk og smør. La den avkjøle seg en liten stund før du tilsetter eggeplommene. Smak til med salt og pepper. Sett ovnen på 200 °C og varm opp sausen raskt hvis den har blitt kald.

Flak opp fisken med en gaffel og tilsett den i sausen sammen med de rå rekene. Vend alt lett sammen så fisk og skalldyr blir dekket av saus. Hell dette i en ildfast form som rommer minimum 2 l og bruk en spatel eller en slikkepott til å spre potetmosen på toppen. Lag et stripemønster på toppen av potetene med en gaffel og strø på ost.

Bak paien i 30-40 minutter og la den hvile i noen minutter før du skjærer den opp.