Enchiladas med salat og mole

Middag

enchiladas-med-mole

Dette retten gir meg en umiddelbar følelse av at det er fredag kveld og helgen venter. Derfor lager jeg som oftest denne type mat da. Enchiladas i ulike varianter har blitt spist helt siden mayaenes tid og kan lages både med fisk, kjøtt og ulike grønnsaker. Her er oppskriften på et deilig fyll med kjøtt, poteter og bønner. Her får du også en enkel oppskrift på mole – en klassisk mexicansk chilisaus med kakao. Enchiladas toppes med frisk salat og revet ost og serveres med varme chips, guacamole og rømme. 

Ingredienser

to spiseskjeer smør til steking

to til tre medium kokte kalde poteter

400 gr kjøttdeig av okse, kylling eller svin

400 gr røde moste kidneybønner

en liten boks maiskorn (kan sløyfes)

tre modne plommetomater

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en spiseskje tørket oregano

en knivsodd chilipulver

en klype tørkede chiliflak

en liten håndfull frisk hakket koriander

myke tortillalefser

100 gr revet Jarlsbergost

litt frisk hakket koriander til garnering

frisk revet salat til servering

——

mole:

to spiseskjeer finhakket løk

en finhakket rød chili

to spiseskjeer solsikkeolje

en spiseskje usøtet mørk kakao

en halv teskje malt koriander

en knivsodd spisskumin

en klype hvitløkspulver

en boks Campbell tomatsuppe

havsalt og sort pepper etter smak

Del opp de kokte potetene i små terninger og krydre de med havsalt og pepper. Stek de gylne og spø i smør på god varme og legg de deretter over på en tallerken. I det samme pannen bruner du kjøttdeigen godt og dryss over de tøre krydderene sammen med salt og pepper. Legg også dette til side på en tallerken. Kok de røde bønnene i omlag ti minutter (dette gjør du for å gjerne den litt metalliske smaken) og mos de deretter grovt.

Sett ovnen på 200 °C og stek tortillaene rask i en tørr panne så de mykes opp litt og smør de med moste bønner, topp med, kjøtt, litt stekt potet og evt. maiskorn og rull de sammen. Plasser tett sammen i en ildfast form og fortsett slik til alt er brukt opp.

For å lage sausen varmer du opp oljen i en panne og freser løken blank og myk sammen md finhakket chili. Tilsett kakao, spisskumin, koriander og hvitløkspulver i pannen og rør dette godt inn. Tilsett tomatsuppen ufortynnet fra boken og kok sausen i ca. ti minutter. Hell den over enchiladaene i formen og dryss på osten. Gratiner de i ovnen i omlag ti til femten minutter.

Topp enchiladas med frisk salat og litt mer revet ost og server de med en lekker hjemmelaget guacamole, rømme og varme tortillachips.