Edinburgh Baked Beans med potetkaker

Middag

Det virker nesten ikke som om britene og skottene får nok av baked beans eller tomatbønner som vi kaller det. Her bruker jeg bønnene i en hjemmelaget versjon med en litt mer karakteristisk saus og se spises sammen med noe som særlig skottene er svake for nemlig sprøstekte potetkaker. Et lite dryss persille er fint om du har noen kvister på lur.

Ingredienser

vanlig olivenolje til steking

ca. 100 gr tykt bacon i terninger

en rød chili m/frø i tynne ringer

to finhakkede fedd hvitløk

en finhakket rødløk

en spiseskje lyst muscavadosukker eller lys brunt sukker

to spiseskjeer eplecidereddik

Worchestershiresauce etter smak

500 gr tomata passata (polpa)

to bokser (800 gr.) hvite haricotbønner

havsalt og sort pepper etter smak

----

500 gr poteter

50 gr smør + litt ekstra til steking

fire til fem spiseskjeer hvetemel + litt ekstra til utbaking

Forbered hvitløk, chili, løk og bacon og kok potetene møre i lettsaltet vann. 

Varm litt olivenolje i en dyp panne og tilsett baconet sammen med litt pepper og chilien. Fres det inntil det er mykt men det skal ikke sprøstekes ennå. Rør inn hvitløken og fres den et par minutter før du tilsetter den hakkede løken og stek alt sammen i omlag fem minutter. Tilsett halvparten av sukkeret, ha i eddiken og kok den ut et minutts tid før du smaker til med Worchestershiresauce.

Hell over tomatene, krydre godt med havsalt og pepper og ha i resten av sukkeret samt litt mer Worchestershiresauce. La det koke uten lokk i omlag fem minutter før du tilsetter de avrente bønnene. Vend de inn i sausen og la de koke i ti til femten minutter inntil de er helt gjennomvarme og svært møre. Sett de til side mens du lager potetkakene.

Mos potetene eller bruk en ricer og rør inn smøret. Tilsett halvparten av hvetemelet sammen med litt havsalt og pepper og miks det hele svært godt sammen. Tilsett mer hvetemel om du trenger det. Del massen i fire og form ut flate kaker som er en cm. tykke. Legg de på en fjøl drysset med litt hvetemel og la de stå kaldt i tjue minutter. Varm opp litt olje i pannen til medium varme og legg kakene forsiktig i. La de ligge rolig i pannen i noen minutter før du tilsetter litt smør og dreier på pannen. Flipp dem og la de blir jevnt brune. Legg de over på litt kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett og server de straks sammen med bønnene som du gir et oppkok før servering.