Dukkah-kylling med rotfrukt-couscous, dressing og roti

Middag

dukkahkylling

En dukkah er en egyptisk krydderblanding der nøtter, frø og krydder males sammen til en delikat liten ting man kan bruke sammen med brød og god olivenolje eller som her til kjøtt. Her har jeg brukt kyllingklubber men du kan også bruke vinger og grille de ute om sommeren. Men siden det fortsatt er vinter når jeg skriver dette beholder jeg stemningen fra vintermaten en stund til og serverer en couscousrett med bakte terninger av gulrot, kålrot og sellerirot samen med frisk koriander og sitron til. En enkel yoghurtdressing hører også med og selvsagt noen bakte roti rett fra pannen. 

Ingredienser

dukkah:

50 gr sesamfrø

en spiseskje hele spisskumminfrø

en spiseskje hele korianderfrø

en teskje grovmalt sort pepper

en teskje sterk paprika (pimenton)

saften av en sitron og en hel sitron i båter

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje tahini (sesampasta)

----

et kilo rå, tinte kyllingklubber (høres mye ut men husk at dette er med ben)

frøene av et granateple (kan sløyfes)

friske korianderblader til garnering

rotfrukt-couscous:

100 gr couscous

en spiseskje smør

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sterk paprika (pimenton)

100 gr hver av gulrot, kålrot og sellerirot

frisk hakket koriander

saften av en halv sitron

Rist sesamfrøene i en tørr panne inntil de begynner å lukte godt, ta de deretter ut og legg de over i en skål. Rist kuminfrø og korianderfrø i den samme pannen og ha de over i bollen med sesamfrøene. Mal det hele sammen med paprika og pepper til et noenlunde fint pulver og sett det til side.

Ta de rå kyllingklubbene og gni de inn med olivenolje, tahini og sitronsaft som er pisket sammen. bruk hendene så du kommer godt til overalt. Spre de deretter utover i en langpanne som er dekket med folie. Ta ut en spiseskje av dukkahblandingen og dryss resten pver kyllingen. Bak de i ovnen ved 180-200 °C i omlag tre kvarter og sjekk at de er gjennomstekte. Legg de opp på et fat og dryss på resten av dukkah blandet med litt havsalt, granateplefrø og frisk koriander. Stikk sitronbåter innimellom så hver og en kan klemme frisk sitronsaft over kjøttet. 

For å lage couscous vender du terninger av gulrot, kålrot og sellerirrot i litt olivenolje, krydrer med havsalt og sort pepper og baker de møre i ovnen sammen med kyllingen. Ha couscousen i en ildfast bolle med smør, havsalt, pepper og en klype paprika, hell på kokende vann og dekk med plastfolie. Ta den stå inntil grynene er møre og vend de sammen med to gafler. Tilsett rotfruktene og vend inn koriander. Smal til med frisk sitron. 

Dressingen rører du bare sammen, gresk yoghurt, litt havsalt, sitron, sukker, pepper og koriander. Smak deg frem og oppskriften på roti finner du her