Daube de Boeuf Provencal :: fransk biffgryte med urter og vin

Middag

boeuf-daube

I Virginia Woolfs bok "Til fyret", utgitt i 1927 omtales denne retten på en ganske så fantastisk måte; "and she peered into the dish with it's shiny walls and it's confusion of brown and yellow meats, and it's bay leaves and it's wine". På de britiske øyene var fransk mat som mote i mellomkrigstiden, det var in og denne typen matlaging med alt i en gryte gjorde at selv ikke-kokker kunne forsøke seg i kjøkkenet uten de store anstrengelsene. Denne kan spises med brød, ris, pasta eller potetpurè. 

Ingredienser

nok til seks voksne:

smør og vanlig olivenolje til steking:

seks til åtte store fedd hvitløk, knust

en kilo høyrygg av okse i grove terninger

havsalt og sort pepper etter smak

2 1/2 dl god rødvin

5 dl grovhakket gulrot

3 1/2 dl grovhakket løk

halvannen dl oksekraft

en spiseskje tomatpurè

en teskje finakket frisk rosmarin

en halv teskje frisk eller tørket timian

en klype malt nellik

en boks (400 gr) tomater, polpa

en spiseskje rødvinseddik

en håndfull sorte oliven

et laurbærblad

Plasser en rist lavt i ovnen og sett temp. 150 °C. Finn også frem en passende gryte med tilhørende lokk. Forbered alle grønnsakene, hvitløken og kjøttet før du setter igang.

Varm smør og olje i gryten og tilsett hvitløken. Stek den til den får gylne flekker og det lukter godt. Se bare til at den ikke brennes for da blir den bitter og det smaker ikke godt. Ta løken ut av gryten og dropp i 1/3 av kjøttet, brun det godt på alle sidene, krydre lett med havsalt og pepper før du tar det ut og fortsetter med resten av kjøttet. Ikke brun for mye av gangen, da synker temp. i gryta og kjøttet begynner å koke i stedet for å steke. 

Når alt kjøttet er brunet heller du i vinen og koker opp. Skrap opp godt fra bunnen for å løsne det som har satt seg litt fast. Ta gryten av varmen et øyeblikk og ha hvitløk og kjøtt tilbake i gryten sammen med alle de øvrige ingrediensene. Sett gyten tilbake på varmen mens du rører alt godt sammen. Når det koker setter du på lokket og plasserer gryten i ovnen. Ha den stå i 2 1/2-3 timer før du sjekker at kjøttet er helt smørmørt. Sett gryten på komfyren og smak og sjekk om den trenger mer havsalt eller pepper, plukk ut laurbæret (om du finner det) og server den rykende varm med potetpurê og et dryss med frisk persille.