Danske frikadeller med pannesaus

Middag

danske-frikadeller

I ekte danske frikadeller skal det være løk og allehånde. Allehånde er en blanding av kryddernellik, kanel, muskat og pepper og er omtrent like sterkt som svart pepper. I denne oppskriften skal men tilsette litt ekstra pepper i tillegg. Noen vil kanskje reagere på saltmengden men det er pga. medisterfarsen som inneholder endel fett så du trenger faktisk en hel spiseskje. Frikadeller av denne typen er typisk dansk selv om vi også finner lignende oppskrifter i både Tyskland og Nederland. Her kommer de med en genial oppskrift på saus som du lager på få minutter. Server dette med kokte poteter, surkål eller rødkål og gjerne rørte tyttebær eller geleen du brukte i sausen.

Ingredienser

600 gr medisterdeig

en spiseskje hvetemel

en finhakket løk

en snau spiseskje havsalt

en teskje grovmalt sort pepper

en halv teskje malt allehånde

to små egg

en dl fløtemelk

to spiseskjeer smør til steking og saus

to spiseskjeer solsikkeolje til steking og saus

——

pannesaus:

stekefettet fra pannen etter frikadellene

halvannen spiseskje hvetemel

to dl vann

en spiseskje flytende oksefond

en dl fløte

en spiseskje rips- eller rognebærgelè

havsalt og sort pepper ertter smak

noen dråper sukkerkulør etter ønske

Jeg anbefaler at du bruker en miksmaster til å lage farsen om du har det.

Bland sammen medisterdeig, løk, hvetemel, allehånde, salt og pepper til en jevn og fin masse. Bland så inn eggene og avslutt med melken til du har en fin fast farse. Dekk den med plast og la den få hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter men gjerne lengre.

Varm smør og olje til litt over middels varme i en panne og bruk en spiseskje dyppet i kaldt vann til å forme omlag ti avlange eggeformede frikadeller. Stek de pent gylne i ca. fire minutter på tre sider så de beholder formen. Ikke stek mer enn fire om gangen siden du trenger litt plass i pannen. Legg de over i en ildfast form eller på en bakeplate kledd med aluminiumsfolie etterhvert som du steker. Sett ovnen på 150 °C og etterstek de i 30 minutter.

For å lage sausen drysser du mel i pannen sammen med fettet og bruner det lett. Rør hele tiden så det ikke brenner seg. Spe ut med vann, buljong/fond og fløte og kok opp. La det surre i noen minutter så melsmaken koker vekk og tilsett ripsgelè. La den smelte ned i sausen og smak til med havsalt og pepper. Juster sausens farge med noen dråper sukkerkulør om nødvendig. Dryss gjerne over litt persille tilslutt.