Danske fiskefrikadeller fra Claus Meyer

Middag

Deilige danske fiskekaker med en grønnsaksremulade som erstatter den klassiske norske kombinasjonen med fisk, revet gulrot og potet. Som tidligere nevnt på denne siden så er sistnevte en kombinasjon jeg har fått helt avsmak på etter å ha spist det opptil tre ganger i uken i hele barndommen. 

Ingredienser

frikadellene:

600 gr filet av torsk eller sei

en kokt potet

en gulrot

havsalt og sort pepper etter smak

to egg

to dl kremfløte

to spiseskjeer hvetemel

en halv bunt frisk dill

smør og olje til steking

——

remulade:

en fenikkel

to gulrøtter

et halvt blomkålhode

to spiseskjeer rapsolje

havsalt og sort pepper etter smak

halvannen teskje sukker

tre spiseskjeer eplecidereddik

en halv bunt kjørvel

tre til fire skiver finhakket sylteagurk

majones:

to eggeplommer

en spiseskje Dijonsennep

en spiseskje eplecidereddik

tre dl rapsolje

havsalt og sort pepper etter smak

Kvern eller finhakk fisken og rør den seig sammen med salt. Tilsett egg, hvetemel og fløte litt og litt av dagen til du får en fin jevn farse. Skrell gulrot og potet og riv de på den fine siden av rivjernet. Klem vannet ut av de revne grønnsakene i håndflatene og tilsett disse i farsen. Avslutt med å tilsette finhakket dill og pepper. Dekk til farsen med plastfolie og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter. Form fiskekaker inni håndflaten ved hjelp av en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stek de på middels varme i en blanding av smør og olje. Ikke snu fiskekakene før de har fått en fin stekeskorpe på den ene siden, da beholder i formen mye bedre.

Til remuladen så renser og skyller du grønnsakene. Riv den ytterste delen av blomkålen på den fine deler av rivjernet, blomkålstilken og resten av grønnsakene deles i fine små terninger. Tilsett olje, salt, pepper, sukker og eddik i en gryte og damp grønnsakene i 5-7 minutter. La de avkjøle seg på en tallerken, spre de utover så tar det mindre tid.

Til majonesen så bruker du en miksmaster eller stavmikser og blitzer eggeplommer, sennep, eddik, salt og pepper. Pisk inn oljen som helles nedi massen i en tynn stråle til du har en passende konsistens. Smak til med mer salt, pepper og eddik. Tilsett 2/3 av majonesen i de avkjølte grønnsakene, finhakk sylteagurk og vend alt forsiktig sammen. Tilsett mer majones om du ønsker det. Avslutt med finhakket kjørvel. Remuladen serveres sammen med fiskekakene og gjerne med en skive dansk rugbrød til.