Couscous

Middag

couscous

Disse små grynene av semule som kommer fra durumhveten er så godt som hovedbestanddelen i kostholdet til millioner av mennesker i Nord-Afrika og Midtøsten. Det er billig, mettende, næringsrikt og tåler lang oppbevaring i til dels sterk og ubønnhørlig varme. Couscous kan varieres i det uendelige, men denne oppskriften er svært utbredt fordi den passer til så mye. På bildet har jeg i tillegg til oppskriften blandet inn små biter av kokt gulrot.

Ingredienser

250 gr couscous

kokende vann

25 gr smør

to fedd knust hvitløk

en neve frisk persille

saften av en halv sitron

en til to teskjeer røkt spansk paprika (pimenton)

en halv teskje malt spisskumin eller Marigold bouillon

havsalt etter smak

Del opp smøret i små terninger og ha det klart ved komfyren. Hell couscousen i tørr panne og rist den til den begynner å bli brun. Ha i smør, revet hvitløk og hell over kokende vann til det står en halv cm over grynene. Sett på lokket og trekk pannen av platen. La den dampe seg ferdig. Tilsett mer vann om du ser at den blir for tørr.

Ha couscous over på et fat og bruk to gafler for å løfte den opp og få kornene litt fra hverandre, bland inn persille, sitronsaft og dryss over paprika.

Miks gjerne inn pinjekjerner eller hakkete pistasjnøtter eller mandler før servering. Nydelig til taginestekt kylling, grillet laks, falafel eller som den er med litt ekstra friske grønnsaker oppi.