Constantinople-kebabs

Middag

constantinople-kebab

Hvis du er så heldig og besøker Istanbul i løpet av livet kan jeg nesten garantere deg at noe av det som vil gjøre størst inntrykk på deg er duften av nylaget streetfood. Tyrkerne er helt suverende på velsmakende, fersk mat laget rett foran øynene på deg og bruken av alt det ferske vil overraske deg. Det er ikke mange bokser, poser og flasker i sikte og det smaker du. En av de mest kjente rettene er kebab- opprinnelig en nomaderett som har tatt store deler av verden med storm. Her får du nygrillet kebab, nybakt brød, friske grillede grønnsaker og en frisk kjølende yoghurtsaus. Kan du ønske mer?

Ingredienser

tyrkisk raskt flatbrød:

170 gr sammalt fint hvetemel

en teskje havsalt

en dl varmt vann

----

kebabs:

400 gr lammekjøttdeig eller bruk karbonadedeig av okse

en halv teskje chiliflak

en teskje havsalt

en halv teskje sumac

en spiseskje friske timianblader eller en teskje tørket timian

---

to rødløk

to grønne paprika

vanlig olivenolje og havsalt

----

halvannen dl tyrkisk eller gresk yoghurt

frøene fra to medium store granatepler + litt av saften

sukker, havsalt og sort pepper etter smak

trespyd lagt i vann i 30 min

Begynn med deigen til flatbrødene. Bland sammen mel og havsalt i en bolle og hell i vannet, Arbeid deigen sammen med hendene og elt den godt i to til tre minutter. Dekk bollen med en fuktig og varmt kjøkkenhåndkle og sett den til side så deigen får hvile. Det er veldig viktig at bollen dekkes hvis ikke vil deigen tørke ut. 

Legg trespydene i vann.

Ha kjøttdeigen i en bolle og jobb inn saltet først slik at deigen blir litt seig. Tilsett krydder og urter og jobb det godt inn. Fordel farsen i fire deler og form ut pølser som du klemme rundt fire av trespydene. Pensle de med litt olje og legg de på en tallerken. 

Del opp løken i små båter men la de henge sammen i stilkfestet. Kutt paprikaen i grove biter og tre løk og paprika annenhver gang på spydene. Pensle de med litt olje og krydre de med havsalt og pepper.

Sett ovnen på 225 °C og legg bakepapir på en stekeplate. Del deigen inn i fire deler og klapp eller kjevle de ut til rektangler. Sett en panne på god varme og gi kebabene en stekeskorpe på alle sidene før du ruller de inn i deigen. Legg de over på bakeplaten og pensle deigen med litt olivenolje så du får en sprø overflate på brødet. Grill de i ovnen i omlag syv til ti minutter sammen med grønnsakspydene og snu de litt ved behov.

Mens kebab og grønnsaker er i ovnen rører du sammen yoghurtsausen og serverer det til. Del kebabene i to slik at de blir enklere å spise, det beste til denne jobben er å bruke en taggete brødkniv og være lett på labben.