Colcannon med svinepølser og eplesaus

Middag

colcannon

I Irland kalles potetmos med kokt kål og smør for colcannon og retten blir ofte servert på St. Patricks Day. Da finnes det knapt en irsk pub som ikke har dette å servere til sine gjester. Men colcannon spises ellers hele året og man kan bruke alle typer kål så bare bruk det du får tak i. Her får du også oppskrift på tradisjonelle irske svinepølser med salvie og bacon samt en lekker eplesaus. Dette er nydelig vintermat. 

Ingredienser

colcannon:

et halvt hode savoykål eller tilsvarende mengde grønnkål i tynne strimler

en til to spiseskjeer smør

noen få spiseskjeer vann

havsalt og sort pepper etter smak

400 gr poteter

halvannen dl varm melk

——

svinepølser:

400 gr malt svinekjøtt

75 gr bacon i terninger

et stort egg

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer frisk hakket salvie eller en halv teskje tørket

en dl loffsmuler eller pankosmuler

——

eplesaus:

to til tre kokefaste epler

en spiseskje  smør

noen få spiseskjeer vann

en spiseskje friskpresset sitronsaft

en halv spiseskje sukker

Sett over en kjele med vann til potetene og finn frem en annen kjele til kålen. Skrell og del opp potetene litt hvis de er veldig store så de koker på omlag en halvtime.

Miks sammen alle ingrediensene til kjøttfarsen og form de som små avlange pølser. Stek de pent gylne i smør og olje på medium varme i en jernpanne og etterstek de i ovnen ved 200 °C i 20-25 minutter.

Snitt opp kålen i fine strimler og ha de i en kjele med smør og vann. Krydre godt med havsalt og pepper og la kålen dampe seg helt mør. Smak på den etter omlag syv minutter så den ikke overkokes.

Skjær opp eplene i grove biter og ha alle de øvrige ingrediensene til eplesausen i en kjele og la den koke på svak varme i ca. 20 minutter til eplene er møre. Bruk baksiden av en tresleiv til å mose de litt for å lage en saus.

Mos potetene og ha i smør, salt og pepper, spe den ut litt med varm melk før du tilsetter kålen og vender alt godt sammen. Server colcannon sammen med en smørklatt i midten og legg opp pølsene og eplesausen ved siden av.