Chili con William

Middag

chili-william

Dette er min manns chili med bønner. Hvis du googler litt finner du mange diskusjoner om oppskrifter på chiligryter som f.eks. Texas Red Chili som lages uten bønner og med enorme mengder fersk og tørket chili. Retten så sitt lys på amerikansk jord rundt 1900, nærmere bestemt i Texas og var opprinnelig soldatmat fra Mexico som ble kokt under åpen himmel i enorme jerngryter. Noen vil kanskje stusse over at det er kakao i denne oppskriften men det gir chilien en herlig aroma, en nydelig dyp brunfarge samt god smak og er en velkjent ingrediens i chili fra Mexico. Bare husk at det er snakk om usøtet mørkt kakaopulver.

Ingredienser

gir fire porsjoner servert med tilbehør:

to finhakkede løk 

to revne fedd hvitløk

en spiseskje chilisaus feks. Heinz eller Sriracha

en halv og opptil en teskje chilipulver eller cayennepepper

400-500 gr ferskmalt kjøttdeig av okse eller grytekjøtt som du deler i biter og bruner til det får en fin skorpe og har over i gryten

en boks (400 gr.) grovhakkede tomater

to spiseskjeer tomatpurè

en boks tomatbønner m/saus

en boks røde kidneybønner eller bønnemix (godt avrent)

halvannen dl vann (skyll ut av tomatboksen)

en halv teskje demerarasukker

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje spansk røkt paprika (pimenton)

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt koriander

en spiseskje mørk usøtet kakao (bakekakao)

en spiseskje Worchestershiresauce

smør og nøytral olje til steking

Finn frem en jerngryte og smelt en god klatt smør og litt olje. Fres løk og hvitløk og tilsett all chilien. Brun kjøttet sammen med salt og pepper når løken har blitt myk og blank.

Tilsett tomater, tomatpuré, Worchestershiresauce, krydderiene, kakao, en klype sukker og vann som du skyller ut av tomatboksen med. La chilien koke en time og tilsett bønnene mot slutten av koketiden. Kok den uten lokk for å redusere væsken litt om nødvendig.

Server gjerne med maisbrødmuffins eller tortillalefser, rømme, revet cheddar, avocadoterninger eller topp med finhakket rå løk og fersk koriander. Noen liker også ris til.