Char Siu (kinesisk grillet svin) med Spice Market fried rice

Middag

char-sui

Stekt ris er en kunst og den kan lages på uendelig mange måter. Du kan finne den på menyer over hele verden endten du er i Europa, Asia, USA eller Sør-Amerika. På små utsalgsteder på gata eller på noen av verdens mest eksklusive restauranter og denne oppskriften er en miks av både de mest tradisjonelle metodene og noen helt nye som er utviklet av ikke-asiatiske kokker. Kjøttet i denne oppskriften er det som i Kina kalles en Char Siu og den sprø garneringen av frisk hvitløk og ingefær gir en ekstra dimensjon til retten. Og husk at den beste stekte risen får du kun med kaldt tørr kokt ris fra dagen før. 

Ingredienser

400 gr indrefilet av svin

char siu marinade:

en halv dl lys soyasaus

en halv dl hoisinsaus

en halv dl mild honning

tre spiseskjeer tørr sherry eller Shaoshing risvin

en spiseskje kinesisk Fivespice

noen få spisesjeer olje til pensling av langpannen og til steking av risen

----

to dl kald kokt ris

to gulrøtter i små terninger

100 gr grønne erter

en halv rød paprika i små terninger

en halv finsnittet purre

en finhakket rødløk

lys soyasaus etter smak

to lett sammenpiskede egg

sesamolje etter smak

tre fedd finhakket hvitløk

en tommelstor bit frisk finhakket ingefær

to finsnittede vårløk

en spiseskje ristede sesamfrø til garnering

en spiseskje frisk finhakket persille eller koriander

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og skjær kjøttet i store biter (det skal kuttes opp i mindre biter etter steking). Legg i kjøttet og dekk bollen med plastfilm og la de marineres i tre til fire timer. Når du skal begynne å lage mat setter du på grillen på ovnen og har kjøttet over i en liten langpanne som er penslet med litt nøytral olje og griller det i omlag ti minutter. Snu på kjøttet en gang underveis og sjekk med en kniv at kjøttet er gjennomstekt. La det avkjøle seg litt før du deler det i mindre biter og setter det til side.

Finhakk hvitløk og ingefær og stek det lett gyllent i olje. La det deretter renne av seg på tørkepapir og la det avkjøles.Finhakk paprika, løk og gulrot og tin ertene. Finhakk purre og vårløk og ha det klart og pisk sammen eggene i en liten bolle. Rist sesamfrøene i en liten tørr panne og legg de til side i en liten bolle og finhakk urtene.

Få god varme på woken og fres purren myk og blank. Ta den ut og hell deretter i eggene. Rør godt og når du ser at de begynner å stivne og ta de ut så de ikke blir overkokt. Fres deretter løk, paprika og erter og tilsett risen og purren. Rør og vend på blandingen og hold god varme. Når du ser at risen begynner å få gylne flekker så tilsetter du soyasaus og litt sesamolje og kjøttet. Vend på blandingen så kjøttet varmes og tilsett vårløken og eggene. Smak og sjekk om du trenger mer soya. Fordel blandingen i romslige boller eller på to tallerkener og garner med sprøstekt ingefær & hvitløk, sesamfrø og urter. Sett soyasaus og sesamolje på bordet og server det hele rykende varmt. Og du... det er lov med en skje.